El govern qüestiona que s’hagi de reconstruir les cases cremades al Bages
El subdirector general de Boscos alerta del perill de moltes urbanitzacions amb el canvi climàtic
Insisteix a garantir franges de seguretat contra el foc
L’incendi del Pont de Vilomara que ha arrasat la urbanització River Park, situada al capdamunt d’una serra i envoltada de bosc, ha posat sobre la taula l’etern debat sobre les franges de protecció i també la situació en què es troben moltes urbanitzacions del país que presenten deficiències urbanístiques importants, que les fan especialment vulnerables al canvi climàtic i els incendis forestals. En una entrevista amb l’ACN, el subdirector general de Boscos, Enric Vadell, ha qüestionat que en alguns espais d’extrema vulnerabilitat s’hagi de reconstruir les cases cremades. “Ens hem de plantejar si és adient tornar a construir allà on determinades cases s’han cremat, o bé si amb un estudi de vulnerabilitat dels incendis potser en algun lloc no s’hi hauria de tornar a construir”, va manifestar Vadell, que considera que cal obrir el debat sobre “què cal fer amb els terrenys de les cases que s’han cremat” i que en tot cas la solució “s’hauria de plantejar des del punt de vista del plantejament urbanístic”. “Soc conscient de la càrrega emocional que té això, però la realitat és aquesta”, va subratllar.
Vadell entén que cal fer una reflexió sobre l’emplaçament i la situació en què es troben moltes d’aquestes urbanitzacions. I insisteix en la importància de les franges de seguretat en les urbanitzacions per a la “protecció de les persones i els béns”, però també “per evitar que un foc que s’origini dins d’una urbanització arribi al bosc”.
Vadell va recordar que a Catalunya hi ha “un entramat d’urbanitzacions fetes durant els anys seixanta i setanta, moltes de manera il·legal” que en el moment de construir-se no es va tenir en compte el risc d’incendi forestal. “Quan es van construir, ni la massa forestal era l’actual, que ha augmentat moltíssim, ni ningú va fer cap estudi per veure on s’estaven ubicant, ni es tenia en compte la vulnerabilitat del bosc”, explica. Es calcula que només al Bages, de les 27 urbanitzacions que hi ha, 14, distribuïdes en 10 municipis, presenten deficiències importants.
19 calcinades totalment
L’incendi registrat al Pont de Vilomara ha afectat de manera virulenta la urbanització River Park, on es van veure afectades 47 cases, de les quals 19 es van cremar totalment. El govern ja ha reservat nou habitatges socials per a aquestes famílies.
Amb relació a les franges de seguretat en urbanitzacions i nuclis urbans, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha obert per a aquest any 2022 una línia de subvencions d’1,5 milions. Els ajuts van dirigits als ajuntaments perquè facin treballs de tractament de vegetació a les franges de protecció de les urbanitzacions i els nuclis de població.
LA XIFRA
El pitjor any d’incendis forestals des de l’any 2012
Catalunya està afrontant un dels estius més complicats de l’últim decenni en la lluita contra el foc i ja ha sofert des que va començar l’any un total de 459 incendis forestals que han afectat 6.543 hectàrees, la pitjor xifra des que el 2012 les flames van arrasar 17.922 hectàrees.
Segons dades dels Agents Rurals consultades per Efe, malgrat que la temporada forestal del 2022 encara està activa –i amb totes les alertes activades per les dues onades de calor encadenades en les últimes dues setmanes–, aquest any ja hi ha hagut més hectàrees afectades que en cada curs a partir del 2012.
Bona part de la culpa d’això la tenen la simultaneïtat d’incendis de la primera quinzena de juny i el gran foc del Pont de Vilomara, a la comarca del Bages, que ha calcinat 1.743 hectàrees, de les quals 449,69 al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i que, segons la principal hipòtesi amb la qual treballen els Agents Rurals, va ser intencionat. El foc d’Àger, a la Noguera, que ha cremat més de 70 hectàrees des de dilluns, ha estat ja donat per controlat pels Bombers.