Les flames no donen treva a Castella i Lleó i Galícia i ja han causat dos morts
L’incendi declarat a Losacio, a Zamora, causa dues víctimes mortals, un brigadista i un ramader
A França preocupen dos focs al sud de Bordeus
El foc i la calor no donen treva i ahir les flames, afavorides per les temperatures de fins a 40 graus i el vent, ja havien cremat 30.000 hectàrees a l’Estat espanyol. Els més preocupants van ser els focs de Castella i Lleó i Galícia, mentre que a Extremadura la situació va millorar notablement i a Andalusia es va donar per estabilitzat l’incendi a la serra de Mijas (Màlaga).
A Castella i Lleó, amb 35 focs en actiu, l’incendi declarat a Losacio (Zamora) ja ha provocat la mort de dues persones, un brigadista que treballava en feines d’extinció i un ramader que pasturava el seu ramat. Les flames van entrar a l’àrea de caça de la serra de la Culebra, on encara no s’ha extingit un altre gran incendi que al juny va calcinar més de 25.000 hectàrees de terreny. El foc va obligar a tallar la línia del TAV Madrid-Galícia. Precisament a Galícia es van haver de desallotjar trenta nuclis de població a les províncies de Lugo i Ourense a conseqüència dels incendis, que ja han arrasat més de 3.000 hectàrees. A Extremadura, una de les comunitats més afectades, va millorar notablement la situació dels incendis declarats a la vall del Jerte, que continua actiu, i a Las Hurdes i Casas de Miravete, que es van donar per estabilitzats. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va visitar ahir la zona i va demanar a les administracions i els partits polítics fer de les polítiques mediambientals polítiques d’estat per afrontar el que considera una evidència: “El canvi climàtic mata.” A Andalusia, l’incendi a la serra de Mijas es va donar també per estabilitzat després de calcinar 2.070 hectàrees.
El sud d’Europa crema
A Europa, a banda de l’Estat espanyol, els països més afectats per les flames són França, Portugal, Grècia i Itàlia. Les autoritats franceses van evacuar preventivament ahir unes 11.500 persones més pels dos incendis declarats al sud de Bordeus la setmana passada, que ja han cremat prop de 15.000 hectàrees. A Portugal, el cap de setmana prop de mil bombers van intentar controlar 13 incendis forestals i rurals al centre i el nord del país, el més gran dels quals a la ciutat de Chaves. El govern portuguès va rebaixar a estat d’alerta el grau de resposta als incendis, tot i que revisarà la situació en els propers dies ja que es preveu que hi hagi un pic de temperatures. A Grècia, els Bombers van fer públic dissabte que s’havien declarat 71 incendis en les últimes 24 hores. Finalment, a Itàlia, en els últims dies s’han produït incendis de menor intensitat.
Temperatures rècord
Els termòmetres estan arribant a xifres rècord. Anglaterra va entrar ahir en alerta vermella per l’onada de calor amb previsió d’arribar als 40 graus i s’espera que avui Londres arribi als 41. L’aeroport britànic de Luton va suspendre vols ahir a causa de la calor extrema. A França, 15 departaments de la façana atlàntica estan en alerta vermella i ja s’han registrat temperatures rècord com els 35,8 graus del port bretó de Brest. A l’Estat espanyol, on aquests dies s’ha arribat a màximes d’entre 39 i 45 graus a gairebé tot el territori, l’onada de calor ha pogut causar la mort de 510 persones, segons l’Institut de Salut Carlos III. A Itàlia els termòmetres han pujat fins als 42 graus de dia i els 30 a la nit. Els meteoròlegs han advertit que aquesta serà la setmana més calorosa del 2022 per l’anticicló africà Apocalypse 4800, amb temperatures rècord, com els 10 graus que s’esperen al massís del Mont Blanc.