Societat

Les flames no donen treva

L’incendi del Bages entra en fase d’estabilització després d’un dia complex per als Bombers

La investigació apunta a un origen humà encara indeterminat

Els Bombers, pendents d’un altre foc a Àger

El foc continua fent estralls a la comarca del Bages, on els equipis d’extinció continuen batallant per mirar de controlar un incendi que, a l’hora de tancar aquesta edició, ja havia arrasat més de 1.700 hectàrees. El d’ahir va ser un dia complicat. I molt. Al matí, els Bombers, amb més de 150 mitjans aeris i terrestres mobilitzats, van aconseguir que el foc entrés en fase de “contenció”, fet que a la pràctica equivalia a dir que ja no s’estenia, sobretot pel seu temut flanc dret. Protegir els nuclis habitats en una comarca farcida de cases disgregades era una de les prioritats, ja que en una de les urbanitzacions afectades, la de River Park, al Pont de Vilomara, ja hi ha desenes de cases malmeses per l’avanç de les flames, algunes de manera parcial i altres cremades completament. Evitar l’avanç del foc pel vessant del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, on ja ha devastat 449 hectàrees, era un dels altres propòsits que els equips d’emergència tenien com a més peremptoris.

En les primeres hores de la tarda, el sinistre no va patir “reproduccions importants” en aquest flanc més crític, segons va explicar el cap dels Bombers, David Borrell, en una compareixença al centre de comandament avançat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. L’objectiu era mirar que l’incendi entres més d’hora que tard en una nova fase, la d’estabilització, fet que es va poder aconseguir pels volts de les vuit del vespre, segons va avançar el mateix Elena. Això va permetre avançar no només un pas més en l’extinció, sinó aixecar al vespre el confinament dels nuclis de Rocafort i les Brucardes, i plantejar si algun dels 200 veïns desallotjats de les altres dues urbanitzacions podien tornar a les seves cases. “L’ambient és prou depriment en el moment en què comences a veure tanques cremades, parcel·les cremades o branques trencades”, es lamentava Josep Ricart, veí de les Brucardes, que com molts dels seus convilatans expressava una angoixa compartida: la de no saber com havien quedat les seves cases o propietats després del pas del foc.

Els plans dels equips d’extinció, però, van haver ahir de capejar amb causes sobrevingudes que no van fer més que complicar, més si calia, les feines per estabilitzar el foc. La primera va ser que es declarés un segon incendi prop del Pont de Vilomara, a la zona de l’antic abocador, situat al terme municipal de Manresa, al voltant de les 15.10 h. Això va obligar a destinar-hi set mitjans aeris i quatre dotacions terrestres, i a tallar durant una estona la circulació de la C-16 entre Castellbell i el Vilar i Sant Fruitós de Bages. Va acabar cremant 46 hectàrees. Més maldecaps va ocasionar un altre foc que es va iniciar ahir a Àger, a la Noguera, en una zona d’accés molt difícil al Montsec, segons va explicar l’alcaldessa de la localitat, Mireia Brugués, en declaracions a Catalunya Informació. L’origen podria ser un helicòpter que transportava material per a unes obres a la via del tren que hauria tocat un fil elèctric i això hauria desencadenat les flames.

Pel que fa a l’incendi del Bages, les primeres investigacions han permès acotar que va començar pels volts de les 13 h de diumenge al Pont de Vilomara. Els Agents Rurals descarten que l’origen sigui una causa natural, per la qual cosa les hipòtesis apunten a l’activitat humana, tot i que encara és aviat per concretar si va començar per un accident, una negligència o de manera intencionada. En espera que això s’aclareixi, el president Aragonès va remarcar que el sinistre, a més de les hectàrees danyades, ha tingut una “afectació mai vista” fins ara a Catalunya, ja que ha afectat directament habitatges, per la qual cosa va transmetre el seu suport als afectats.

“Vam marxar corrents amb les flames als peus”

Una veïna de la urbanització Marquet Paradís del Pont de Vilomara va exposar el seu testimoni a l’ACN de com va viure l’incendi que diumenge va arribar a encerclar casa seva: “Ens va rodejar per totes bandes, trucàvem al 112 i no ens donaven notícies de res”, va explicar Iris Berenguer, que també va recordar que l’única indicació que van rebre va ser quedar-se a dins de casa, però que, veient la propagació del foc, van decidir marxar.

“Ningú va venir a desallotjar-nos. Gràcies a Déu vam poder sortir corrents, però si hi hagués hagut una persona minusvàlida s’hauria cremat aquí”, va relatar, alhora que va recordar que van decidir marxar corrents quan ja tenien “les flames als peus” i “van començar a caure coses dels pins i arbres”. “Ningú ens va venir a dir res ni ens va avisar i avui [ahir per al lector] hem pujat sense saber si realment podem estar aquí o no, ni si hi podem dormir”, va rememorar aquesta veïna de la urbanització, que també va denunciar que tots els entorns del barranc de la zona estaven “bruts” de vegetació i que no hi havia franges de seguretat. “Hem dit molts cops que vinguin a netejar, que facin els tallafocs, i res de res”, es va lamentar.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.