Societat

estat espanyol

incendis

Una onada de calor extrem i focs manté en alerta Europa

Les altes temperatures alimenten els incendis que arrasen la península Ibèrica i el sud-oest de l’Estat francès

La península Ibèrica està en flames. El foc no dona treva a Extremadura, Castella i Lleó, Andalusia, Galícia i Portugal, on les flames continuaven avançant i, en alguns casos, van obligar a desallotjar la gent de casa seva. Tampoc al sud-oest de l’Estat francès, on els dos incendis que cremen prop de Bordeus continuaven devorant hectàrees de terreny.

A la península Ibèrica, concretament a Castella i Lleó, hi havia actius, al tancament d’aquesta edició, dotze incendis, de què nou de risc elevat. El foc de Monsagro (Salamanca), amb 9.000 hectàrees ja cremades, es mantenia en nivell dos de perillositat, i s’hi van sumar els incendis d’Herradón de Pinares i Cebreros (Àvila). D’altra banda, l’evolució de l’incendi que, des de divendres, afecta la serra de Mijas (Màlaga) va permetre que tornessin a casa les persones desallotjades de diverses urbanitzacions d’Alhaurín el Grande; quedaven, però, tres zones encara evacuades. A Extremadura, ahir a la nit, continuaven els treballs de vigilància i control dels focs de Casas de Miravete i Las Hurdes, de nivell dos de perillositat, per possibles reactivacions. Tots dos, però, es troben actius. Preocupava especialment, ahir, el foc declarat, dissabte al vespre, a la vall del Jerte, on es troba la reserva natural Gola dels Inferns, i que, segons el director de política forestal de la Junta d’Extremadura, Pedro Muñoz, hauria estat intencionat. També cremava Castella i la Manxa, on, ahir, es van declarar dos focs, un a Tobarra (Albacete) i un altre a Toledo. A Galícia, ahir, els focs, es van multiplicar, amb setze incendis actius. El vent en va reactivar alguns que s’havien donat per estabilitzats, com ara el de Carballeda de Valdeorras (Ourense), on van haver d’evacuar els nuclis poblacionals.

Portugal continua també sota l’amenaça de les flames. Ahir, hi havia preocupació pel foc que cremava a Murça, al districte de Vila Real (al nord del país). També en aquest districte el vent va reactivar el foc que cremava a Bustelo. D’extremadament greu també va ser qualificada la situació al municipi de Fundão, a Castelo Branco, al centre.

El Regne Unit, en alerta

La lluita contra el foc és especialment complicada per la sequera i les altes temperatures que sacsegen Europa. L’onada de calor que colpeja, des de fa dies, el sud d’Europa arriba ara a Bèlgica, l’Estat francès i el Regne Unit. El govern britànic ha decretat per primera vegada l’alerta vermella per la calor en previsió que la temperatura s’enfili fins als 40 graus.

També preveuen arribar avui als 40 graus a l’Estat francès, que espera assolir el pic de l’onada de calor. Unes temperatures que poden complicar les feines d’extinció dels dos focs que cremen sense control prop de Bordeus, on les flames van obligar a fer més de 2.000 evacuacions i ja són 14.000 en total les persones desallotjades i més d’11.000 les hectàrees arrasades.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.