Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Brussel·les proposa prohibir les importacions d’or rus

La Comissió Europea prepara el setè paquet de sancions, que es podria aprovar la setmana vinent

Planteja “reforçar” els requisits d’informació a oligarques russos sobre els seus actius

La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest divendres tirar endavant un nou paquet de mesures econòmiques contra Rússia, el setè des de l’inici de la invasió d’Ucraïna per part de Moscou.

La nova llista de sancions que prepara Brussel·les inclou la prohibició d’importar or rus i reforçar els controls de les exportacions de tecnologies avançades de “doble ús”, és a dir, que es poden utilitzar també amb objectius militars, segons informa la CE en un comunicat.

També amplia els objectius de les sancions, que ja afecten 1.901 persones, entre ells el president rus, Vladimir Putin, i 80 entitats. Els sancionats tenen prohibit entrar al territori comunitari i se’ls han congelat els béns i actius que tenen a la UE.

Aquesta setena ronda de mesures vol “reforçar” els requisits d’informació que es demanen als oligarques russos sobre els béns i actius que tenen a la Unió, de cara a “intensificar” la seva possible congelació.

Segons l’executiu comunitari, el nou text “aclareix l’abast exacte d’algunes sancions financeres i econòmiques” i “aclareix algunes provisions per reforçar la seguretat legal” tant a operadors com a estats membres a l’hora d’implementar-les.

Finalment, CE planteja ampliar sis mesos més, fins a finals de gener del 2023, les sancions imposades a Rússia per la invasió d’Ucraïna.

La presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, ha argumentat que “la brutal guerra de Rússia contra Ucraïna continua. Per tant, avui proposem endurir les nostres contundents sancions de la UE contra el Kremlin, aplicar-les de manera més efectiva”.

L’alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat que les sancions “són dures i contundents” i amb elles s’apunta a  “persones properes a Putin i el Kremlin”.

Les mesures encara han de ser debatudes i aprovades pels ambaixadors dels vint-i-set, que es reuneixen la setmana que ve.

Des del 24 de febrer la UE ha congelat les reserves del Banc Central rus a la UE, ha exclòs diverses entitats russes del sistema Swift de transaccions financeres, ha prohibit les importacions de carbó rus a partir de l’agost i les de petroli per via marítima a partir del desembre.

Brussel·les ha subratllat que les sancions aprovades fins ara no prohibeixen l’exportació russa de productes agrícoles a tercers països. Intenta contrarestar així el missatge del Kremlin que la crisi alimentària global és culpa de les mesures adoptades per la UE.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.