Política

Estat espanyol

Brussel·les dona un nou toc d’atenció a Espanya per la renovació del Poder Judicial

La Comissió Europea expressa la seva “preocupació” pel bloqueig al CGPJ, que ja dura tres anys, i demana que es reformi per reforçar la seva independència

L’informe sobre l’Estat de Dret de l’executiu europeu demana adaptar l’estatut de la fiscalia general als estàndards europeus i acabar amb la “coincidència de mandat”

La Comissió Europea (CE) ha instat per tercer any consecutiu Espanya a desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ja dura tres anys, i emprendre una profunda reforma per reforçar la seva independència.

L’executiu comunitari fa aquesta petició a l’informe anual 2022 sobre l’Estat de Dret a la Unió Europea, publicat aquest dimecres, i que inclou cinc recomanacions més. El document publicat examina per tercera vegada el sistema judicial, la corrupció i la llibertat de premsa en cadascun dels Estats membre de la Unió Europea (UE).

En el cas de l’Estat, la tercera edició de l’examen de l’executiu europeu és similar a les dues anteriors, sense cap referència a l’afer català. Tot i que l’informe reconeix alguns progressos en el sistema judicial espanyol per millorar la seva qualitat, per exemple en la digitalització, manifesta la seva “preocupació” perquè la renovació de l’òrgan de govern de la judicatura “segueix pendent des de desembre de 2018”.

És per això que demana “procedir a la renovació del CGPJ amb caràcter prioritari”, i que “immediatament” després s’iniciï una revisió del sistema d’elecció dels seus integrants per “adaptar-lo” als “estàndards europeus”. Això vol dir que almenys la meitat dels membres siguin designats pels mateixos jutges.

L’executiu comunitari també veu amb “preocupació” la “relació” entre el govern i la Fiscalia General de l’Estat. En concret, l’informe demana “reforçar l’estatut del fiscal general” i acabar amb la “coincidència dels mandats” del poder executiu i el judicial per seguir els “estàndards europeus d’independència i autonomia en els processaments”.

La Comissió fa quatre recomanacions més a l’Estat i li recorda “els compromisos assumits en el marc del Pla Nacional de Recuperació i Resiliència en relació amb determinats aspectes del sistema de justícia”.

En matèria de corrupció, l’informe critica que les investigacions i els judicis continuen sent “llargs i complexos” i demana accions perquè siguin “més eficients”. Amb tot, l’executiu comunitari avala els intents de l’Estat per desenvolupar un marc “fort” per prevenir els conflictes d’interès i les normes d’incompatibilitats, així com una llei per protegir els qui denuncien la corrupció.

Una altra de les recomanacions de la Comissió Europea a l’Estat és tirar endavant una llei sobre els lobbies que inclogui l’obligatorietat de tenir un registre públic.

Pel que fa a la llibertat de premsa i el pluralisme en els mitjans, Brussel·les diu que l’Estat encara té “reptes” sobre la transparència de la propietat dels mitjans escrits, així com sobre “l’autonomia” i els “recursos” del regulador de l’audiovisual, pel qual demana “garantir els recursos adequats”.

Finalment, la CE anima a “continuar treballant per reforçar l’accés a la informació, en particular a través de la revisió de la Llei de secrets oficials”.

A banda de les debilitats detectades, l’executiu comunitari reconeix en l’informe els “progressos en curs” a l’Estat per tal de millorar el sistema judicial. Per exemple, el “progrés” de la llei sobre el dret a la defensa i la reforma del Codi de Procediment Penal. Brussel·les també veu avenços en els recursos destinats al sistema judicial, però avisa que la llarga durada dels procediments és encara un “repte” que cal abordar.


“Preocupació” pel bloqueig
En una trobada amb mitjans de comunicació, la vicepresidenta de la CE responsable de Valors i Transparència, Vera Jourová, ha reconegut està “preocupada pel bloqueig” del CGPJ. Segons ella, si la situació no es deslloriga aviat, hi pot haver “un seriós problema a la judicatura”.

“Espero que aviat les autoritats espanyoles es moguin en la direcció recomanada, en primer lloc desbloquejant els nomenaments i després reformant el procés”, ha dit.  Jourová ha insistit que  desbloquejar la designació del CGPJ és en “interès de la població espanyola”.

Segons ella, això requereix un acord a nivell polític sobre la necessitat d’adoptar “decisions comunes” i ha afegit que “aquest no sembla ser el cas” de moment, segons ha comprovat després dels seus contactes amb “diferents persones que juguen un paper important en l’escena política espanyola”.

De fet, aquesta setmana el govern i el PP han fracassat en un nou intent de tancar un acord per desbloquejar el poder judicial.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.