Política

Nou toc d’atenció de Brussel·les a l’Estat espanyol pel CGPJ

La CE mostra la seva preocupació pel bloqueig de la renovació de l’òrgan judicial

En el seu tercer informe sobre l’estat de dret demana als governs “controls suficients” sobre programes com Pegasus

La Comissió Europea torna a avisar l’Estat espanyol sobre la necessitat de desencallar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Ja fa tres anys i mig que el procés es manté bloquejat i l’executiu comunitari veu “prioritari” tirar endavant la renovació. Aquesta és una de les principals advertències a l’Estat que conté l’informe que la Comissió Europea va publicar ahir i en el qual analitza la salut democràtica de cadascun dels estats de la UE amb una avaluació dels riscos per a l’estat de dret.

El tercer informe sobre l’estat de dret torna a obviar l’afer català, que l’executiu comunitari sempre prefereix esquivar. El document mostra principalment la manca de progrés en algunes de les principals advertències que Brussel·les ja havia fet a l’Estat en anys anteriors. “Cal demostrar la capacitat de vigilar el respecte als valors de la UE”, va justificar així l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, sobre la necessitat d’avaluar la salut de l’estat de dret als 27.

L’avís més destacat a l’Estat és pel bloqueig de la renovació del CGPJ. Continua sent una de les principals “preocupacions” de l’executiu comunitari, que demana desencallar el procés per, “immediatament” després, modificar el sistema d’elecció dels seus membres. Com en anteriors ocasions, Brussel·les subratlla que cal que almenys la meitat dels seus membres siguin escollits pels mateixos jutges per complir els “estàndards europeus”.

L’informe també alerta de la “relació” entre el govern espanyol i la Fiscalia General de l’Estat. Admet que s’han fet progressos cap a la transparència d’aquest vincle, però subratlla que cal posar fi a la “coincidència de mandats” entre els dos per garantir la “’independència i autonomia en els processaments”.

Brussel·les també considera que els processos per jutjar la corrupció són massa “llargs i complexos” i insta l’Estat a tirar endavant accions per agilitzar-los i fer-los “més eficients”. A més, remarca que cal protegir per llei els qui denuncien la corrupció.

Sobre la llibertat de premsa i el pluralisme dels mitjans, l’informe veu deficiències en la transparència de la propietat dels mitjans escrits, així com sobre “l’autonomia” i els “recursos” del regulador de l’audiovisual. En aquest apartat, Brussel·les també insta a “revisar” la llei de secrets oficials.

Un dels punts més destacats de l’informe és la inclusió de l’espionatge amb Pegasus a l’Estat, Hongria, Polònia i França. El document demana que hi hagi “controls suficients” sobre aquest tipus de programaris per garantir que s’utilitzen tot respectant la llei. “És un problema greu i realment hi hauríem de pensar”, va advertir l’eurocomissària de Valors i Transparència, Vera Jourová.

LES FRASES

No pot haver-hi un xec en blanc en l’ús d’aquests instruments intrusius
Vera Jourová
eurocomissària de Valors i Transparència
Cal demostrar la capacitat de vigilar el respecte als valors de la UE
Didier Reynders
eurocomissari de Justícia
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.