Puigneró critica l’anunci fet per Sánchez sobre Rodalies
El vicepresident català avisa que el “tot gratis d’avui són les retallades del demà”
La banca cau a borsa després de saber-se que l’executiu espanyol prepara un nou impost excepcional i temporal
El vicepresident del govern català, Jordi Puigneró, va carregar ahir contra el president espanyol, Pedro Sánchez. Ho va fer després que aquest hagués anunciat en el marc del debat de política general que bonificarà el 100% dels bitllets multiviatge de Rodalies de Renfe des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre. Puigneró va qualificar de “populista” i “irresponsable” l’anunci i va dir que els títols de transport integrats de Catalunya continuaran amb el descompte actual, del 50%. “El tot gratis d’avui són les retallades del demà”, va advertir el conseller de Territori i Polítiques Digitals en declaracions a la premsa poc després de l’anunci del president espanyol.
Puigneró va alertar que aquesta decisió posa en risc la sostenibilitat econòmica del sistema públic de transport i va asseverar que el que volen els usuaris és que el servei funcioni bé, no que sigui “gratis”.
“Clarament, és una mesura populista que posa en risc el sistema de finançament del transport públic en el seu conjunt perquè això haurà de pagar-ho algú”, va declarar el vicepresident del govern català abans de lamentar que la mesura no s’hagi pactat amb altres administracions, com la catalana, que ofereixen títols integrats amb l’empresa estatal amb altres transports com el metro, els ferrocarrils i l’autobús. En aquest sentit, Puigneró va defensar que el govern català mantindrà les tarifes actuals i no modificarà el descompte del 50% vigent actualment.
El descomptes en els títols de transport formen part de la bateria de mesures econòmiques que Sánchez va exposar en la seva intervenció del matí, a l’inici del debat de política general que se celebra al Congrés. Una bateria de mesures a la qual la borsa va respondre amb caigudes i números vermells, especialment al sector financer, tot i que al final de la jornada va aconseguir suavitzar les pèrdues i l’Íbex 35 va tancar amb un descens del 0,62%.
A les dues de la tarda, poc després d’haver-se acabat la intervenció de Sánchez, l’Íbex 35 queia gairebé del 2% i deixava les entitats bancàries com les principals perjudicades en la reacció dels inversors als nous impostos a les grans empreses anunciades pel cap de l’executiu espanyol. Poc abans de les tres de la tarda el Banc Sabadell liderava les caigudes, amb un retrocés de més del 12%. El seguien Bankinter (9,8%), CaixaBank (9,6%), el BBVA (5,8%) i el Banc Santander (5,6%). Aquests descensos es van moderar al tancament de la sessió i finalment CaixaBank va perdre el 8,63%; el Sabadell, el 7,44%, i Bankinter, el 5,08%. Pel que fa al Santander i al BBVA, la baixada no va ser tan forta. Totes dues entitats van arribar a baixar del 6%, si bé al tancament de la jornada aquests descensos es van quedar en el 3,65% i el 3,77%, respectivament.
També van tancar amb caigudes les grans energètiques presents a l’Íbex 35, tot i que en menys mesura. Repsol va tancar la sessió amb una caiguda del 5,73%; Naturgy, del 0,74%; Enagás, del 0,72%; Endesa, del 0,63%, i Iberdrola, del 0,25%.
En la seva intervenció del matí, Sánchez va anunciar la posada en marxa de dos nous impostos, excepcionals i temporals, a les grans energètiques elèctriques, gasistes i petrolieres i a la banca per compensar els beneficis obtinguts amb l’alça generalitzada de preus.
L’impost a les grans empreses energètiques tindrà vigor els anys 2023 i 2024 sobre els beneficis del 2022 i 2023, i l’executiu espera recaptar 2.000 milions d’euros. Tanmateix, l’impost a les grans entitats financeres compensarà els seus beneficis per l’increment dels tipus d’interès i durarà dos anys. Segons Sánchez, permetrà recaptar 1.500 milions d’euros a l’any.