Pedro Sánchez afronta el seu primer debat de política general
Sánchez aplanarà el camí a la cita amb el president Aragonès en el duel amb Rufián durant el debat
Detallarà més mesures anticrisi
ERC vol la reforma fiscal
El PP s'ofereix a negociar el CGPJ si es retira la llei del TC pactada amb ERC
Amb un líder de l’oposició present a l’escó però sense veu en la sessió, el president Pedro Sánchez vol aprofitar el debat de l’estat de la nació per enviar els primers senyals conciliadors a Pere Aragonès en les vigílies de la seva cita de divendres a La Moncloa i l’escenari ideal per fer-ho serà el seu duel vespertí amb el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. Abans que els republicans saltin a l’arena i dictin la temperatura de la legislatura, Sánchez pujarà a la tribuna del Congrés a les dotze del migdia per oferir el seu primer balanç públic de l’estat de la nació, ja que des que va arribar a La Moncloa el juny del 2018 amb la moció de censura no s’ha sotmès mai a aquest debat que va ser instaurat per Felipe González el 1983 però que és una tradició parlamentària i no una obligació constitucional. En un moment de punt mort i amb les espases en alt entre els dos socis de coalició –PSOE i Podem– per l’augment de la despesa militar i la lletra del nou pla de xoc contra la crisi, Sánchez es proposa agafar embranzida per a la recta final de la legislatura –que ha d’arribar fins al desembre del 2023– i anunciarà un nou paquet de mesures contra la crisi dels preus.
Després de refugiar-se en el prestigi internacional de ser la seu de la cimera de l’OTAN a Madrid com a recurs per atenuar el fracàs electoral a Andalusia, Sánchez busca un impuls que reactivi una esquerra en depressió i solidificar la majoria de la investidura amb ERC per navegar al Congrés sense cops de mar. Fonts de La Moncloa assenyalen que Sánchez no només dibuixarà un horitzó per a Catalunya amb la mirada posada en la cita amb Aragonès i amb la solemnitat del moment inèdit des del 2015, sinó que detallarà un full de ruta d’ajudes a les classes mitjanes i treballadores que més pateixen les derivades de la guerra de Putin i es comprometrà a “esgotar la legislatura per molt que el PP insisteixi que el govern està esgotat”.
ERC: “Giri a l’esquerra”
En l’esperat duel entre Sánchez i Rufián a última hora del vespre d’avui, fonts d’ERC assenyalen que el portaveu republicà farà un discurs “reflexiu” i al mateix temps “crític però constructiu” amb l’acció del govern espanyol. “És una oportunitat perquè Sánchez torni a l’esquerra i aterri amb les seves polítiques”, assenyalen fonts d’ERC. A més de la carpeta catalana, en què es concentra l’enuig en múltiples fronts com ara el Catalangate o el dèficit d’execució pressupostària, Rufián recordarà a Sánchez que ha de “rectificar” el rumb de la seva política econòmica perquè “la gent no vol xecs” i “el centre se l’ha apropiat Feijóo”, i exigirà al president que porti ja la reforma fiscal al Congrés. “És molt important treure la reforma fiscal abans del desembre”, manté ERC. Els republicans preparen 15 resolucions polítiques que hauran de ser votades al final del debat, com les de tots els partits, en un joc que examina el poder de conquistar aliances.
Després de constatar amb l’experiència andalusa que el votant no premia les mesures contra la crisi del PSOE i Podem quan va a les urnes, Sánchez vol aprofitar el focus avui i demà a l’hemicicle del Congrés –especialment en els seus cara a cara amb Cuca Gamarra (PP) i Santiago Abascal (Vox)– per “contraposar el model socialdemòcrata del govern de coalició, que transforma el país i amplia drets, amb el model neoliberal que va aplicar el PP al seu dia retallant drets i deixant molts treballadors abandonats”. Les noves mesures que Sánchez anunciarà, assenyala el seu entorn, es dividiran entre les de caràcter estructural i les conjunturals, i a diferència del que ha passat amb el crèdit extraordinari de 1.000 milions al pressupost de Defensa a través del fons de contingència (i, per tant, sense ser votat), acontentaran Podem i aliats parlamentaris com ara ERC o EH Bildu.
Amb la tensió política entre el PSOE i Podem no resolta, la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha encès els ànims socialistes trobant a faltar “ànima” en el dia a dia del govern. “No només s’ha de gestionar sinó que s’ha d’empatitzar amb la ciutadania davant la situació de malestar social”, advertia Díaz. Des de la taula del Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, rebatia que a la gestió de Sánchez li falti cor. “El govern en el seu conjunt treballa amb cor i intel·ligència. Aquest repàs de la gestió d’aquests dos anys dona compte d’un govern que mai ha deixat d’estar pendent de cada situació”, esgrimia Rodríguez. “Marcarem el programa del proper any i mig”, va reblar.
Des del PP, el vicesecretari institucional, Esteban González Pons, va moure fitxa ahir i va anunciar que Alberto Núñez Feijóo està ara obert a renovar el poder judicial (qui presideix l’òrgan de govern dels jutges, el Consell General del Poder Judicial, també presideix el Suprem) amb una condició: “Exigim la retirada abans de dijous de la llei per nomenar el TC que el govern ha pactat amb ERC.” El CGPJ i el mandat de Carlos Lemes sumen 1.316 dies de caducitat.