Política

Brussel·les diu adeu a Johnson sense llàgrimes

Cap dels líders de les institucions comunitàries s’ha acomiadat del primer ministre britànic

La relació s’havia tensat amb la llei per canviar el Protocol d’Irlanda del Nord

Silenci a Brussel·les després de la dimissió del líder que va consumar el Brexit i un dels principals agitadors de l’euroescepticisme. Malgrat que Boris Johnson va ser el primer ministre que va aconseguir tancar l’acord que establia la relació entre el Regne Unit i la UE després del Brexit, els xocs amb Brussel·les han estat constants, i per això el club comunitari l’acomiada sense llàgrimes. Amb un mandat caracteritzat pels desafiaments a la UE, les institucions comunitàries van dir ahir adeu a Johnson amb un perfil el més baix possible. “No comentem els processos democràtics a països tercers”, es va limitar a dir el portaveu de la Comissió Europea, Johannes Bahrke.

Cap dels líders de les institucions de la UE va fer cap referència a la dimissió de Johnson, i és que arriba en un moment tens pel projecte de llei presentat pel govern britànic que modifica el Protocol per a Irlanda del Nord, el mecanisme inclòs en l’acord del Brexit per evitar que aparegui una frontera física entre aquesta part de l’illa sota control britànic i la República d’Irlanda.

En les darreres setmanes, el govern britànic havia apujat el to sobre la necessitat de reformar el Protocol. En un context de constants polèmiques que esquitxaven el primer ministre, des de Brussel·les s’interpretava el moviment com un intent de Johnson de fer remuntar els seus suports amb la clàssica guerra amb la UE. Ara bé, fer reviure l’enemic europeu no ha estat suficient. “Això no canvia la nostra posició sobre el Protocol per a Irlanda del Nord, sobre la nostra feina amb les autoritats britàniques”, va dir el portaveu comunitari encarregat de les relacions amb el Regne Unit, Daniel Ferrie. “La nostra posició és la de buscar solucions sobre la implementació del Protocol. Això és tot, i no canvia”, va insistir sobre el projecte de llei que va portar Brussel·les a reactivar al juny el procediment d’infracció que havia prèviament deixat en suspens.

Com Trump

Per part de l’Eurocambra, el que va ser coordinador del grup pel Brexit, Guy Verhofstadt, va afirmar que el “regnat” de Johnson havia acabat en “desgràcia”, “com el del seu amic Donald Trump”. “Les coses només poden anar a millor”, va remarcar. Al seu torn, el que va ser negociador europeu pel Brexit, Michel Barnier, va afirmar que la marxa de Johnson “obre una nova pàgina” en les relacions amb el Regne Unit, que confia que siguin “més respectuoses”.

Alegria a Moscou, tristesa a Kíiv

Les reaccions a la renúncia de Boris Johnson van anar més enllà del Regne Unit i Brussel·les. La resposta de Rússia no es va fer esperar, com tampoc la d’Ucraïna. “A ell no li agradem i ells no ens agrada a nosaltres”, va indicar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. Amb vistes al futur, el portaveu de la presidència russa va afegir que espera que “algun dia” el càrrec de primer ministre l’ocupi “algú més professional” i que entengui “la conveniència de resoldre els problemes a través del diàleg”. “No obstant això, aquesta possibilitat és encara escassa”, va dir.

En sentit oposat es va manifestar Ucraïna. “Tots hem sentit la notícia [de la dimissió] amb tristesa. No només jo, sinó tota la societat ucraïnesa”, va dir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que va agrair a Johnson “el seu suport decidit” al país en plena invasió russa durant una trucada telefònica. “Ets un heroi, tothom t’estima”, va dir Zelensk a l’encara primer ministre britànic.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.