Els delictes a Barcelona cauen un 23% respecte 2019 però pugen les violacions
La ciutat es prepara per a un estiu “complicat” amb el focus posat en els lladres reincidents
Els delictes denunciats a Barcelona durant els primers cinc mesos del 2022 es mantenen un 23% per sota respecte al mateix període del 2019, en el qual els indicadors no estaven afectats per la covid-19, però les agressions sexuals s’han disparat un 31% i els abusos sexuals un 11,3%. Els furts, que representen la meitat dels fets delictius denunciats, segueixen lluny dels nivells d’abans de la pandèmia, situant-se un 38% per sota del 2019, mentre que els robatoris amb violència o intimidació han baixat un 17,5%.
Així ho han explicat aquest dijous l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una roda de premsa després de la Junta Local de Seguretat de la capital catalana. En concret, durant els primers cinc mesos del 2022 s’han registrat 73.184 delictes, s’han realitzat 8.578 detencions i hi ha hagut 19.278 investigats.
Sobre l’increment de les denúncies d’agressions i abusos sexuals, l’alcaldessa i el conseller han recalcat que és una qüestió que els “ocupa i preocupa” i han subratllat que els cossos policials estan treballant a prevenir-les, a “guanyar-se la confiança” de les víctimes per atendre-les i que tenen un grau de resolució proper al 80%.
Preguntat pels motius d’aquest creixement, Elena ha assenyalat: “No sabem quin és el grau d’increment, i quin és el grau d’aparició de les denúncies per situacions ja existents, és evident que és multifactorial”. En la mateixa línia, Colau ha opinat que el fet que se’n “parli més” i les institucions posin més recursos “anima moltes dones que abans no s’atrevien a denunciar a fer-ho”.
Els multireincidents
En aquest període, 109 persones catalogades com a delinqüents multireincidents a les quals se’ls imputen un total de 1.713 furts i robatoris violents han estat detingudes 792 vegades. Sobre aquest tema, tant Colau com Elena, que han reconegut que el fenomen de la multireincidència genera “frustració” entre la ciutadania, cossos policials i responsables polítics, han celebrat l’enduriment del Codi Penal en aquests supòsits que s’està treballant al Congrés.
La progressiva recuperació de la normalitat després de dos anys marcats per les restriccions de la pandèmia també s’ha notat en els indicadors de seguretat dels primers mesos de l’any, en els quals s’han registrat un 45,4% més de delictes, un 22,6% més de detencions i un 25% més d’investigats en comparació del mateix període del 2021.
“Una vegada que sortim de la pandèmia, la ciutat està plenament activa. Això és bo per a l’economia i la vida social, però és veritat que, especialment a l’estiu, amb tota l’activitat tornen efectes col·laterals que no desitgem, com pot ser l’augment dels delictes i dels robatoris”, ha reconegut Colau.
L’alcaldessa ha emfatitzat que el 2019 Barcelona estava “absolutament infradotada de Mossos” i es trobava en una situació “insostenible” pel que fa a efectius policials, però ha reconegut i agraït que amb l’actual conseller s’està revertint aquest “dèficit històric”.
“Estem davant un estiu que serà complicat. Però estarem més ben preparats que mai, perquè som més i perquè els cossos de seguretat saben, encara més, gestionar aquesta dificultat”, ha subratllat Elena, que ha destacat que l’índex de resolució de delictes s’ha incrementat un 3,7%: “Menys delictes i més resolució, aquest és un cercle virtuós que hem d’anar treballant”.
Aquest estiu, han explicat, Barcelona disposarà de més efectius policials respecte al 2019 per garantir la seguretat després de dos anys en els quals els indicadors delinqüencials havien arribat a nivells molt baixos.
Així, els mesos estivals, els Mossos tindran un 8,9% més d’efectius (267 agents) en comparació de l’estiu del 2019, mentre que el reforç en la Guàrdia Urbana es traduirà en un 12% més de policies -un 37% en el torn de nit- respecte a l’any passat.