Política

Borne mostra la seva minoria a l’Assemblea francesa

La primera ministra pronuncia un discurs de política general sense demanar el vot de confiança de la cambra sabent que el perdria

Anuncia mesures per a la nacionalització completa de l’energètica EDF

S’ha inaugurat una nova època a l’Assemblea Nacional francesa. Sense que el govern tingui majoria absoluta, qualsevol dels intercanvis que s’hi succeeixin dependran del que cada partit de l’oposició vulgui aprovar. I, per això mateix, ahir la primera ministra, Élisabeth Borne, va fer el seu primer discurs de política general sense sotmetre’s a un vot de confiança que, segurament, hauria perdut. Encara més, la coalició d’esquerres ja ha presentat una moció de censura. Com a contrapunt, Borne va desgranar totes les mesures del projecte de llei per al poder adquisitiu que el seu executiu aprova avui i va confirmar la renacionalització de la companyia energètica EDF, que gestiona el parc nuclear.

En un debat exprés i força descafeïnat pel que hauria pogut ser si efectivament s’hagués votat, la primera ministra es va dedicar durant una hora i mitja a desplegar el programa electoral amb el qual Emmanuel Macron va tornar a guanyar les presidencials, fent picades d’ullet a cadascun dels grups parlamentaris de l’oposició amb els quals es creu que es pot pactar. Hi va haver mencions per a la dreta d’Els Republicans en qüestions de no apujar impostos, retardar l’edat de jubilació i tenir un discurs policial sobre seguretat i immigració. Comentaris sobre millores en l’educació, la sanitat i la preservació del dret de l’avortament cap als socialistes i de caire ecològic cap als verds, a més d’una major entesa amb Còrsega i els territoris d’ultramar adreçat al grup federalista.

Cap referència, en canvi, als ultradretans de Marine Le Pen ni tampoc als de La França Insubmisa, que lidera la coalició d’esquerres. D’aquestes últimes bancades van sorgir els moments més sorollosos i combatius de la sessió, mentre que els 90 diputats lepenistes, en la seva majoria novicis, mantenien l’estricta disciplina de la seva cap de voler donar una imatge homologable republicana.

Conscient que s’ha de començar pels temes més consensuals, Borne va basar el seu parlament en les mesures que han d’amortir la pujada de preus i que es calculen en 25.000 milions d’euros. De la revaloració del salari dels funcionaris, les pensions i les ajudes socials a la supressió de l’impost audiovisual. I va vestir com un tema de país la nacionalització completa de l’energètica EDF, el 84% de la qual ja és de l’Estat. “Hem d’assegurar la nostra sobirania enfront de les conseqüències de la guerra i dels desafiaments colossals que vindran”, va dir referint-se al conflicte a Ucraïna i el canvi climàtic.

Del poc temps d’intervenció que va tenir l’oposició, es va deduir que la dreta parlamentària estaria disposada a pactar algunes d’aquestes lleis. Però que la coalició d’esquerres espera el seu moment els pròxims dies per desplegar-se en la moció de censura, malgrat que tampoc no la guanyarà.

Una majoria relativa no és pas ni serà sinònim d’una acció relativa
Élisabeth Borne
primera ministra francesa
Feu la confessió de la vostra feblesa; escolliu l’estratègia de la fuita
Mathilde Panot
presidenta del grup parlamentari de La França Insubmisa
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.