Política

regne unit

Més dimissions al govern de Johnson

Un secretari d’Estat i una ajudant del Ministeri de Transports també pleguen

Aquestes renúncies se sumen a les dels titulars d’Economia i Sanitat

Dos membres més del govern del conservador Boris Johnson –un secretari d’Estat i una ajudant del Ministeri de Transport– han presentat avui la seva dimissió, després de les sorprenents renúncies, dimarts a última hora de la tarda, dels ministres d’Economia i Sanitat, Rishi Sunak i Sajid Javid, respectivament. El secretari d’Estat per a la Infància, el diputat Will Quince, i l’ajudant parlamentària del Ministeri de Transport, la diputada Laura Trott, han anunciat avui les seves renúncies en desacord amb els escàndols que esquitxen el primer ministre.

En la seva carta de dimissió, Quince assenyala que s’aparta de l’executiu amb “gran tristesa” després que Johnson hagués reconegut –després d’haver-ho negat inicialment– que si sabia que el diputat Chris Pincher –exresponsable de la disciplina del grup parlamentari conservador– havia estat investigat en el passat per tocaments sexuals a diversos col·legues.

Trott, per la seva banda, assenyala en el seu compte de Facebook que la confiança en la política és de “gran importància”, però que en els últims meses aquesta confiança “s’ha perdut”.

A més de Sunak i Javid –que eren considerats peces clau del govern de Johnson–, dimarts van dimitir dos diputats conservadors més que ocupaven càrrecs de menys responsabilitat en l’executiu, entre ells Bim Afolami, que va renunciar com a vicepresident del Partit Conservador, i Andrew Murrison, que va renunciar com a enviat comercial davant el Marroc.

També van presentar la seva renúncia dimarts, dos secretaris privats del Partit Conservador, Jonathan Gullis i Saqib Bhatti. El primer ministre britànic viu la crisi més profunda des que va guanyar les eleccions generals de 2019 per una aclaparadora majoria. Johnson se sotmet avui a la sessió setmanal de control a la cambra dels Comuns i també compareixerà davant la comissió d’Enllaç, que agrupa els presidents de totes les comissions parlamentàries.

Fa un mes el líder conservador va superar una moció de censura presentada pels diputats del seu propi partit, però la votació va evidenciar un descontentament del 41% dels seus parlamentaris amb la seva gestió i els escàndols que l’esquitxen.

Entre ells el de les festes a Downing Street durant la pandèmia o l’intent d’amagar que coneixia els antecedents del diputat Chris Pincher.

D’acord amb els mitjans, els diputats “rebels” conservadors contraris a Johnson volen modificar les regles de l’influent Comitè 1922 –organisme que agrupa els diputats del partit sense cartera– per poder convocar una segona moció de censura contra el premier.

En virtut de les actuals regles d’aquest comitè, Johnson no pot enfrontar-se a una altra moció fins d’aquí a dotze mesos.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.