cimera de Madrid
Macron tornarà a parlar amb Putin “si la situació ho justifica”
També ho faria a petició d’Ucraïna si aquest país considera que la situació permet restablir el diàleg
El president francès, Emmanuel Macron, ha assegurat aquest dijous que tornarà a parlar amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, si la situació ho justifica i en coordinació amb Ucraïna.
“Cada vegada que la situació ho justifiqui, no excloc fer-ho, perquè crec que és la responsabilitat de França” treballar en qüestions humanitàries “d’urgència” o que puguin “ser útils”, ha afirmat Macron en una roda de premsa en finalitzar la cimera de l’OTAN a Madrid.
Un altre possible motiu que ha donat per a reprendre les converses amb el Kremlin seria que “en un moment donat, per decisió d’Ucraïna, la situació permeti restablir el diàleg”. En aquest cas –va precisar– “els europeus podem fer-ho també”.
Macron, que ha rebut algunes crítiques pel que es percep a vegades com una postura tova cap a Rússia, ha recalcat que “sempre” que ha parlat amb Putin després de l’inici de la guerra ho ha fet “de manera transparent i coordinada amb el president (ucraïnès, Volodímir) Zelenski, i amb els socis europeus i aliats”.
El dirigent francès ha destacat el bon resultat general de la cimera de l’OTAN de Madrid, en la qual s’ha acordat mantenir el suport polític, militar i econòmic a Ucraïna; reforçar la postura de defensa de l’Aliança; i aprovar l’ingrés de les fins ara neutrals Suècia i Finlàndia.
El canvi de postura d’aquests dos països constitueix “el missatge estratègic més clar que pot haver-hi enfront de Rússia”, ha afirmat Macron, que ha recordat que Putin va llançar la invasió d’Ucraïna per a prevenir un possible ingrés d’Ucraïna en l’OTAN i finalment “el resultat molt clar serà el reforç de l’Aliança”.
Sobre Ucraïna, ha considerat que els aliats han estat “a l’altura de les seves responsabilitats” amb els seus compromisos per a “augmentar els lliuraments d’armes i municions” necessàries per a resistir a la invasió russa i per a l’alliberament dels territoris ocupats. “Rússia no pot guanyar, perquè la nostra seguretat quedaria amenaçada directament”, ha advertit.
Macron, un dels grans promotors de l’autonomia defensiva europea, s’ha felicitat a més que el nou concepte estratègic de l’Aliança Atlàntica aprovat a Madrid “consagra la cooperació estructural” entre l’OTAN i la Unió Europea.
“Les converses que vam tenir en la nit d’ahir, gràcies al treball de Pedro Sánchez, al qual li ho agraeixo, han permès demostrar la coherència entre l’Aliança Atlàntica i els europeus, siguin o no membres”, ha incidit Macron, qui ha qualificat d’“inèdita” la discussió.
Sobre la Xina, que ha rebut una atenció especial en aquesta cimera de Madrid, el president francès ha deixat clar que “l’OTAN no és una aliança contra la Xina”. No obstant això, ha reconegut que “hem de tenir en compte, d’una banda, el desafiament sistèmic xinès” i per una altra que “l’associació entre la Xina i Rússia té com a objectiu la contestació de l’ordre internacional”.