Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Indonèsia sorprèn com a improbable mediador en la guerra d’Ucraïna

El president Joko Widodo viatja aquesta setmana a Kíiv i Moscou per buscar un alto el foc

El país asiàtic acull la propera cimera del G-20, a la qual preveu assistir Vladímir Putin

El president d’Indonèsia, Joko Widodo, s’ha proposat una missió gairebé impossible: aconseguir un alto el foc en la guerra d’Ucraïna. Aquest és el seu objectiu amb les reunions que mantindrà aquest dimecres amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i a finals de la setmana amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, en un ambiciós viatge als dos països.

Widodo –conegut com a Jokowi– ha decidit utilitzar el seu paper com a amfitrió aquest any de la cimera del G-20, el grup de les potències industrials i dels països emergents, per estendre des del “no alineament” clàssic indonesi ponts entre Rússia i Ucraïna, una postura que no té gran suport entre les nacions europees i els Estats Units.

Amb aquest objectiu al cap, Jokowi ha arribat aquest dimecres a Kíiv, on s’entrevistarà amb Zelenski. El polític indonesi ja va assistir dilluns a la cimera del G-7 a Alemanya, on va demanar “unitat” per resoldre la crisi ucraïnesa en diverses reunions bilaterals amb els dirigents que van acudir a Elmau, el castell de Baviera que va acollir la cita.

 Jokowi farà a Kíiv una crida a l’alto el foc i a buscar un acord de pau mitjançant el diàleg, el mateix missatge que traslladarà a Putin quan es reuneixi amb ell a Moscou, on arribarà el dia 30. Serà el primer líder asiàtic que viatgi als dos països des de la invasió.


Cimera del G-20
El Kremlin va confirmar dilluns que Putin preveu assistir a la cimera de líders del G-20 que s’ha de celebrar a l’illa de Bali els propers 15 i 16 de novembre, cosa que podria provocar un boicot per part d’Occident.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha apel·lat a “no torpedinar” aquesta cita amb la presència de Rússia. Al març, el president dels EUA, Joe Biden, va demanar que Rússia fos expulsada del grup.

Però Jokowi, que va arribar al poder el 2014 i va ser reelegit el 2019, sembla decidit a anar fins al final en el seu paper de mediador en la llunyana guerra, una cosa inusual per part d’Indonèsia, i ha mantingut la seva invitació a Bali a Putin, a més d’estendre-la també a Zelenski, tot i que Ucraïna no forma part del G-20.

Una relativa neutralitat que casa amb la postura mantinguda per Indonèsia des de l’inici de la guerra. I és que si bé va secundar la resolució de l’Assemblea General de l’ONU que condemnava la invasió, ha instat a buscar solucions que contemplin les aspiracions de “totes les parts”.

Widodo fa ara un pas més, anant en persona als dos països, una estratègia que cal llegir principalment, segons els experts, en clau domèstica, promoguda de pas com una manera d’atendre les seves responsabilitats globals, quan es prediu que per al 2045 Indonèsia serà la quarta economia mundial.

“Domèsticament, hi ha senyals que els índexs d’aprovació de Jokowi estan baixant. Aquesta visita, feta en tàndem amb l’agenda del G7, serà una enorme oportunitat per augmentar el suport popular a Indonèsia”, ha dit a Efe Khairul Fhami, expert indonesi en Defensa.

A més, Jokowi, que no ha secundat sancions contra Rússia, té interessos directes en què s’assoleixi una solució com més aviat millor, ja que l’augment dels preus dels aliments i l’energia a causa de la guerra també s’ha notat a Indonèsia, que importa blat d’Ucraïna i fertilitzants de Rússia.

“Jokowi busca aconseguir un acord en seguretat alimentària. El fet d’intentar apropar-se a Kíiv i Moscou mostra la seva bona fe i el presenta com a home d’Estat, cosa que pot millorar el seu llegat dins i fora d’Indonèsia”, considera Ja-Ian Chong, analista polític de la Universitat Nacional de Singapur.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.