Unió Europea
Els Balcans Occidentals reclamen als líders europeus un “missatge clar” sobre les perspectives d’adhesió a la UE
Borrell, decebut pel bloqueig al procés d’integració
El primer ministre d’Albània critica que Bulgària “segresti” el seu país i Macedònia del Nord
Els líders dels Balcans Occidentals han reclamat aquest dijous als caps d’Estat i de govern de la Unió Europea (UE) un “missatge clar” sobre les seves perspectives d’adhesió.
“Necessitem un missatge clar i unit de la UE cap als Balcans Occidentals”, ha expressat la presidenta de Kosova, Vjosa Osmani, en arribar a la cimera que reuneix els líders dels 27 i els dels Balcans Occidental a Brussel·les.
Osmani ha reivindicat que pertanyen “a la família europea” i ha advertit la UE que altres actors poden ocupar l’espai que els vint-i-set deixin “buit” a la regió. A banda, ha defensat la liberalització de visats per al país. “És una gran injustícia per a la gent de Kosova”, ha lamentat.
El primer ministre d’Albània, Edi Rama, ha criticat que Bulgària “segresti” el procés d’adhesió a la UE de “dos països que formen part de l’OTAN” sota la “impotència” de la resta d’Estats membre mentre el club comunitari té “una guerra al seu pati”. A més, ha defensat que Albània està “fent la seva feina” i les reformes necessàries per avançar en el procés d’adhesió a la UE.
El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha confiat que la reunió amb els líders europeus acabi amb “bones conclusions” per als Balcans Occidentals. No obstant això, ha dit que si no és així estan “agraïts” a la UE pels diners que destina a la regió.
L’alt representant de la UE per als Afers Exteriors i la Política de Seguretat, Josep Borrell, ha considerat “decebedor” que no s’hagi pogut superar el veto de Bulgària a l’adhesió amb Albània i Macedònia del Nord. “Això mostra un cop més que la unanimitat és un gran problema per prendre decisions. No podem continuar amb un sol país sent el que bloqueja”, ha remarcat.
Borrell ha admès que “les coses no van bé”. “No som on hauríem de ser amb els Balcans Occidentals”, ha constatat
Michel confia superar el veto de Bulgària
Davant l’estancament de l’adhesió dels Balcans Occidentals, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha apostat per donar un nou impuls a als processos i ha confiat poder superar “tan aviat com sigui possible” el veto de Bulgària. “Per nosaltres és de màxima prioritat”, ha dit.
El canceller alemany, Olaf Scholz, ha defensat que cal els Balcans Occidentals tinguin una “oportunitat real” per formar part de la UE i ha subratllat que aquests països han treballat “molt fort”.
El primer ministre d’Irlanda, Micheál Martin, ha subratllat que formar part de la UE és “transformador” i ha esperat que es puguun fer “progressos” amb els Balcans Occidentals.
La primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, ha dit que és “important” que els Balcans Occidentals estiguin “a la família europea”.
Integració dels Balcans Occidentals
Albània, Macedònia del Nord, Montenegro i Sèrbia són candidats oficials a formar part del club comunitari; Kosova i Bòsnia i Hercegovina encara estan en procés d’aconseguir aquest reconeixement.
Ara per ara, només s’han obert negociacions i capítols d’adhesió amb Montenegro i Sèrbia, malgrat que s’han fet escassos progressos. Albània i Macedònia del Nord continuen a l’espera que Bulgària aixequi el seu veto a obrir negociacions amb aquests dos països. Finalment, Kosova i Bòsnia i Hercegovina encara tenen l’estatus de candidats potencials.
Els líders europeus han de donar una resposta en aquesta cimera a l’estancament dels processos dels Balcans Occidentals en un context en què avança la candidatura d’Ucraïna a l’adhesió.