Política

memòria històrica

Víctimes del franquisme demanen “empara europea” per a jutjar els seus casos

Denuncien el “model d’impunitat” que existeix a Espanya i que impedeix que s’investiguin els crims franquistes i es jutgin els seus responsables

La Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CEAQUA), que agrupa víctimes del franquisme que van denunciar les seves causes a la justícia argentina, ha reclamat aquest dimecres a Brussel·les l’“empara i el suport dels demòcrates europeus” perquè els seus casos puguin judicialitzar-se a Espanya.

Durant una roda de premsa celebrada en el Parlament Europeu, l’advocat de la CEAQUA, Jacinto Lara, ha denunciat el “model d’impunitat” que, al seu judici, existeix a Espanya, ja que, segons ell, l’Estat “es nega al fet que s’enjudiciïn i s’investiguin els crims franquistes” i que es processi als seus suposats autors.

“S’està negant la possibilitat d’oferir un dret fonamental, com és el dret de la tutela judicial efectiva, reconegut per la Constitució i tots els tractats internacionals, a les persones que van sofrir violacions de drets humans durant la dictadura”, ha manifestat.

Per això, Lara ha reclamat canvis per a “revertir”, ha dit, aquesta situació, i que, al seu judici, han de passar per una reforma de l’actual llei de secrets oficials, l’aplicació de la nova norma de memòria democràtica i l’aprovació de la proposició de llei que aspira a esclarir els casos dels bebès robats durant el franquisme, i que actualment ja està en tràmit en el Congrés.

“Volem accedir als drets que ens assisteixen com a víctimes a tots els nivells: veritat, justícia i reparació. Des de fa 46 anys no tenim accés a cap d’aquests drets, i això és per la voluntat política dels governs espanyols”, ha asseverat.

Al costat de Lara, també van acudir al Parlament Europeu altres tres membres de la Coordinadora de Suport a la Querella Argentina, convidats a la Cambra pel grup de treball sobre memòria històrica, integrat, entre altres, pels eurodiputats espanyols Miguel Urbán, de l’Esquerra, i Pernardo Barrena, d’EH Bildu.

Durant la seva intervenció en la roda de premsa, Urbán va esgrimir que el cas d’Espanya és, en la seva opinió, una “anomalia europea” a l’hora d’afrontar els crims perpetrats per la seva dictadura i, en aquest sentit, va demanar a la Comissió Europea un paper més actiu.

“El toc que podria donar-li la Comissió a Espanya podria ser prou gran perquè s’iniciï una reforma que permetés enjudiciar els crims del franquisme”, ha explicat.

A més, Urbán també ha anunciat els seus plans de visitar aquest mateix dimecres, al costat de la delegació de la CEAQUA, la Casa de la Història Europea a Brussel·les, per a demanar als gestors del museu que incloguin més informació sobre el franquisme a Espanya, ja que, segons ell, és un període que “sembla que no va existir”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.