Política

memòria històrica

La Justícia dona llum verda a les exhumacions al Valle de los Caídos

Contra la sentència encara es pot interposar recurs de cassació en el termini de 30 dies

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha aixecat la suspensió de la llicència urbanística per a la rehabilitació dels accessos a les criptes de la Basílica del Valle de los Caídos per a dur a terme les exhumacions de víctimes del franquisme.

La Sala contenciosa administrativa, Secció Segona, del TSJM, en una sentència amb data de 20 de juny i a la qual ha tingut accés Efe, ha estimat el recurs d’apel·lació interposat per l’advocada de l’Estat en representació del Patrimoni Nacional, contra l’acte de 16 de novembre de 2021, dictat pel Jutjat contenciós administratiu número 10 de Madrid, en la peça de mesures cautelars, i revoca aquest acte.

Denega així la mesura cautelar de suspensió de l’executivitat de l’acord de 24 de juny de 2021 de la Junta de Govern de l’Ajuntament de San Lorenzo d’El Escorial pel qual es resol concedir a Patrimoni Nacional la llicència urbanística per a rehabilitació d’accessos a les criptes de la Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos atorgada per l’Ajuntament de San Lorenzo de l’Escorial.

Contra la sentència cal interposar recurs de cassació en el termini de 30 dies.

En l’acte ara revocat la jutgessa Eva María Bru Peral adoptava mesures cautelars que paralitzaven, almenys de manera temporal, la decisió que va prendre la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de San Lorenzo de l’Escorial.

El 24 de juny de 2021, el consistori va concedir a Patrimoni Nacional la llicència urbanística per a aquestes obres que tenien com a objectiu facilitar l’exhumació de les víctimes.

No obstant això, l’Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica va decidir recórrer aquesta mesura perquè considera que això influiria en la “necessitat de respectar el sagrat repòs etern” dels morts i les seves famílies.

En el seu acte, la jutgessa estimava que les obres havien de paralitzar-se ja que “són evidents els danys que es podrien causar si es procedeix a efectuar actuacions abans que es pronunciï la sentència definitiva perquè la construcció originària hauria desaparegut”.

El TSJM conclou ara en la seva sentència que no concorren els pressupostos legals per a adoptar la mesura cautelar de suspensió dels efectes de la llicència urbanística concedida, per la qual cosa estima el recurs d’apel·lació interposat per Patrimoni Nacional i, amb revocació de l’acte apel·lat, denega la mesura cautelar sol·licitada.

“Ara únicament podem analitzar i valorar els aspectes merament urbanístics que són propis de la llicència concedida, sense que puguem valorar altres drets, com els dels familiars de les persones enterrades en les criptes, drets que són aliens a l’àmbit de la llicència urbanística i també aliens a l’interès que pot ostentar i invocar el recurrent, per tractar-se de drets pertanyents a tercers, sent que l’interès del recurrent no és un altre que el derivat de l’acció pública en matèria d’urbanisme en la qual només cal analitzar les determinacions i aspectes propis de l’ordenació urbanística”, recull la sentència.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.