En directe
Congrés dels diputats
El PSOE vota contra l’ús de les llengües cooficials al Congrés
Els socialistes argumenten que el Senat és la cambra dels debats territorials
Seguiu el plenari al digital
El PSOE votarà aquest dimarts contra l’ús de les llengües cooficials al Congrés amb l’argument que és el Senat la cambra on es tracten els assumptes territorials.
El portaveu socialista, Héctor Gómez, ha estat taxatiu sobre la posició socialista en contra de la reforma del reglament de la cambra plantejat per ERC, JxCAT i PDeCAT, PNB, BNG, Més Pais, Compromís, que demanaven l’ús del català, el basc i el gallec en les intervencions del ple, en les comissions parlamentàries i en els escrits registrats.
“No votarem a favor, votarem en contra, perquè quedi clar”, ha dit el socialista en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus del Congrés.
Gómez ha argumentat que el Senat és la cambra on “es tracten els aspectes de caràcter de comunitat autònoma, de caràcter territorial” i les “sensibilitats en tots els àmbits”.
Els partits proposants han retret al PSOE la seva posició, que en la seva opinió demostra que el país “té un problema amb la diversitat”. Que un partit com el PSOE voti en contra és dramàtic”, ha advertit prèviament el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, un argument que han compartit Ferran Bel, portaveu dels demòcrates catalans, i Mertxe Aizpurua, d’EH Bildu.
“Espanya és un país amb gent molt diversa, que parla de forma molt diversa, que sent de forma molt diversa, que té banderes molt diverses. I hi ha gent que odia aquesta diversitat i un país que no respecti, valori aquesta diversitat simplement no la mereix”, ha dit Rufián.
Per la seva banda, la portaveu d’EH Bildu ha explicat que la iniciativa per canviar el reglament està presentada i secundada per deu formacions i que té com a objectiu que els diputats tinguin dret a intervenir en les llengües cooficials en plens i comissions o presentar iniciatives en les seves llengües.
“El basc, el català i el gallec pateixen una discriminació en aquesta cambra. S’impedeix el seu ús i es presenta aquesta proposició per acabar amb aquesta situació amb el convenciment que tots els idiomes mereixen el mateix respecte a totes les institucions públiques”, ha defensat Aizpurua EH Bildu.
Ferran Bel ha alertat que aquesta iniciativa “no ha de ser presa a la lleugera” i menys pel PSOE. “Jo tinc un gran respecte per la cambra del Senat. Però si volen convertir-la simplement en una cambra folklòrica, on estan permesos certs comportaments en relació a les llengües cooficials, ens semblaria un greu error”, ha ironitzat Bel.
El portaveu del PNB, Aitor Esteban, també ha insistit en la necessitat que s’implementi l’ús de les llengües cooficials i que no es tallin les intervencions quan s’usen, com passa fins ara es fa en el ple.