Política

Escòcia

Sturgeon engega el procés d’una nova consulta

L’SNP anuncia un referèndum d’independència amb el consentiment de Londres o sense abans del 2024

Johnson avisa que no permetrà una altra votació

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va presentar ahir a Edimburg la campanya del nou referèndum d’independència amb el document titulat: La independència al món modern. Més rics, més feliços, més justos: per què no Escòcia?. En aquest document, de setanta pàgines, compara el model britànic amb el d’altres països de dimensions similars a les d’Escòcia que són independents i respon a la pregunta: “Per què els països independents veïns de la mida d’Escòcia són més rics, feliços i justos que el Regne Unit? La nova consulta es farà abans que acabi el 2024, tal com va prometre en la campanya de les eleccions del maig del 2021. Sturgeon va afirmar que qualsevol referèndum hauria de ser “lícit” i va citar dos raons irrefutables per celebrar el referèndum a Escòcia.

La primera raó és el Brexit. El principal argument dels unionistes en la consulta sobiranista del 2014 va ser que si Escòcia s’independitzava quedaria fora de la Unió Europea. Un 55% dels escocesos van votar continuar dins del Regne Unit. Dos anys més tard, el Regne Unit va decidir sortir de la UE en contra de la voluntat dels escocesos, que van votar majoritàriament romandre a la UE. El panorama va canviar aleshores. Els nacionalistes, que havien acceptat aparcar la independència durant trenta o quaranta anys, van tornar a demanar una consulta. “Si el 2014 haguéssim sabut el camí que el Regne Unit prendria, estic segura que Escòcia hauria votat pel sí”, va afirmar Sturgeon ahir. Des del Brexit, el suport a la independència s’ha disparat per sobre del 50% a Escòcia.

La segona raó de Sturgeon és que tenen un mandat per convocar la consulta. El referèndum era el punt número u del seu programa i va ser el punt sobre el qual va girar la campanya tant fels independentistes com fels unionistes. El Partit Nacional Escocès (SNP) es va imposar clarament en els comicis i va quedar a dos escons de la majoria absoluta, assolida gràcies al suport dels verds, també independentistes, que van entrar a formar govern i que també eren en la presentació d’ahir. Sturgeon va explicar que els pròxims dies presentarà una sèrie de documents exposant els arguments del sí a la independència relacionats amb la divisa, els impostos, la defensa, la seguretat social i les pensions, la participació a la UE i el comerç.

També presentarà la llei per convocar la consulta al Parlament escocès, on els independentistes tenen majoria. Es preveu que s’aprovi, però caldrà que Londres l’autoritzi, com va fer David Cameron el 2012 amb l’anomenada Ordre 30. Aquesta ordre ja ha estat denegada un cop per Theresa May, el 2017, després del Brexit, i per Johnson, el 2021, després de la victòria de l’SNP. Johnson ja ha dit que no la permetrà. “Els escocesos van prendre una decisió fa només uns anys i crec que l’hem de respectar”, va afirmar. Sturgeon va replicar que pot fer un referèndum legal sense el consentiment de Londres, però que de moment no pot avançar res.

LES FRASES

Si el 2014 haguéssim sabut el camí que el Regne Unit prendria, hauria guanyat el sí
Nicola Sturgeon
ministra principal d’escòcia
Els escocesos van prendre una decisió fa només uns anys i crec que l’hem de respectar
Boris Johnson
primer ministre del regne unit

La UE denuncia avui Londres pels canvis en el ‘Brexit’

S’espera que la Comissió Europea, en la reunió d’avui, reactivi la demanda contra el Regne Unit després de la presentació dilluns d’una llei al Parlament que canvia unilateralment parts del tractat del Brexit signat el 2020 que fan referència a la frontera nord-irlandesa. Johnson vol que aquells productes provinents de territori britànic que passin la frontera nord-irlandesa no passin controls i que el Tribunal de Justícia europeu no tingui jurisprudència al Regne Unit. La UE diu que viola un acord internacional i s’espera que reactivi avui les accions legals contra el Regne Unit que va interposar el març de l’any passat quan va acusar-lo de demorar la implementació de parts del Brexit de manera injustificada.

El ministre d’Afers Estrangers irlandès, Simon Coveney, va dir ahir que “això no és coherent amb el dret internacional i les obligacions del govern britànic en virtut del dret internacional, i ho demostrarem” i que la decisió de Johnson “farà col·lapsar el protocol”.

Johnson, per la seva banda, diu que la nova legislació és “legal”, que els ajustaments que implementaran son “trivials” i que Brussel·les està exagerant la seva preocupació i la seva reacció.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.