Política

La guerra d'Ucraïna

Dia 111è

La policia ucraïnesa investiga la mort de 12.000 civils

Més d’un miler de cossos trobats a fosses comunes encara no han pogut ser identificats

Kíiv acusa Moscou d’utilitzar Ucraïna com a camp d’experimentació de noves armes

La policia ucraïnesa ha obert processos penals per investigar la mort de més de 12.000 ucraïnesos durant la invasió russa, la majoria d’ells trobats a fosses comunes, ha anunciat el cap de la Policia Nacional, Ihor Klimenko.

Hem “rebut informes i hem obert els processos penals pertinents per [investigar] la mort de més de 12.000 persones, trobades, moltes d’elles, a fosses comunes”, ha explicat Klymenko en una entrevista amb l’agència local Interfax-Ukraine.

Klimenko ha assegurat que guarden 1.200 cossos, també trobats en fosses comunes, que encara no han pogut ser identificats.

Segons ha detallat, només a la regió de Kíiv han estat assassinats més de 1.500 civils, ha detallat. “A Butxa, Irpin, Hostomel, Borodianka, [localitats pròximes a Kíiv] hi havia molts morts estesos als carrers: els franctiradors els van disparar des de tancs, des de vehicles blindats, malgrat els braçalets blancs que l’exèrcit rus obligava a portar a la gent”, ha denunciat el responsable de la Policia Nacional ucraïnesa.

Un gran nombre de civils han estat trobats morts a les seves cases i apartaments.  “Quan els nostres experts en explosius, els investigadors forenses han entrat als apartaments han trobat aquests cossos. Per norma general, aquestes persones han mort per les lesions provocades per mines explosives”, ha explicat.

Pel que fa a les fosses comunes, Klimenko, ha indicat que encara és massa aviat per quantificar els cossos localitzats, ja que els agents de la llei recuperen diversos cadàvers cada setmana.

“A Butxa, 116 persones han estat enterrades en alguna d’aquestes fosses; hi ha hagut enterraments més petits, de cinc a set persones cadascun. Els residents han recollit els cossos dels morts i els han enterrar a parcs”, ha descrit a l’entrevista.

El cap de la Policia Nacional ha subratllat la complexitat del procediment d’exhumació dels cadàvers. “És un procés llarg i bastant laboriós, perquè molts cossos es troben en avançat estat de putrefacció. Seleccionem l’ADN d’aquells familiars que ens han contactat a través dels telèfons d’informació i després comparem els perfils d’aquests familiars amb els perfils dels morts, enterrats, tirotejats, que no han pogut ser identificats”.

Segons el cap policial, aproximadament el 75% dels morts són homes, al voltant del 2% són nens i la resta són dones. “Es tracta de població civil, aquesta gent no tenia res a veure amb les estructures militars o policials del país”, ha afirmat.

  • 15:08

    Tribunal ucraïnès dissol partit polític considerat “prorrus”


    Un tribunal ucraïnès ha ordenat aquest dimarts la dissolució del partit Naxi (Nostre), liderat per l’empresari Ievhen Muraiev, una de les formacions considerades “prorruses” les activitats de les quals van ser suspeses el passat 20 de març pel Consell Nacional de Seguretat i Defensa.

    El Vuitè Tribunal d’Apel·lació de Lviv (oest) ha anunciat aquest dimarts en un comunicat que les activitats polítiques de Naxi queden prohibides i que tots els fons i béns del partit passaran a ser propietat de l’Estat.

    El Tribunal no ha proporcionat més detalls sobre la sentència, que encara pot ser recorreguda, tot i que ha avançat que la decisió serà publicada en un futur pròxim a la pàgina web del ministeri de Justícia, que havia instat a la il·legalització del partit.

    Naxi, liderat per l’empresari de les comunicacions Ievhen Muraiev, al qual s’acusa de tenir vincles amb el Kremlin, va obtenir a les últimes eleccions un 3,23 % dels vots, per la qual cosa no té representació parlamentària.

    La mateixa cort ja va anunciar dilluns la dissolució del Partit Socialista i del Partit de la Justícia i del Desenvolupament, després d’haver prohibit la setmana passada les activitats de la principal formació de l’oposició, la Plataforma Opositora - Per la Vida.

    Aquest últim partit, el segon més votat als comicis parlamentaris del 2019, tenia 44 escons. El lidera l’empresari Viktor Medvedtxuk, que va fugir en esclatar la guerra de l’arrest domiciliari en el qual es trobava i va ser detingut al maig després de diverses setmanes en crida i cerca.

    El passat 20 de març, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va anunciar que el Consell Nacional de Seguretat i Defensa havia decidit la suspensió temporal d’11 partits acusats de “prorrussos”.

    El 3 de maig, el parlament unicameral, la Rada Suprema d’Ucraïna, va reafirmar la suspensió dels partits que neguin o justifiquin la invasió russa, els grups parlamentaris dels quals podran ser dissolts un cop un tribunal hagi il·legalitzat la formació.

  • 14:43

    Gazprom reduirà un 40 % el subministrament de gas pel gasoducte Nord Stream


    El gegant gasista rus Gazprom ha anunciat aquest dimarts que reduirà en un 40 % el volum de gas que subministra a Europa pel gasoducte Nord Stream pel retard en les reparacions per part de Siemens, que s’ha sumat a les sancions d’Occident contra Rússia.

    “En aquests moments garantim un nivell de subministraments de gas pel gasoducte Nord Stream de fins a 100 milions de metres cúbics diaris” dels 167 milions de metres cúbics de gas diaris planificats, ha informat l’empresa al seu canal de Telegram.

    Segons Gazprom, “la companyia Siemens no ha lliurat a temps els equips de bombeig reparats, s’han superat els terminis de servei tècnic i s’han detectat falles tècniques en els motors”.

    Per això, en aquests moments el nombre de bombes s’ha reduït a tres, la qual cosa afecta el volum de gas que es pot transferir.

    El grup tecnològic i industrial alemany Siemens va anunciar a mitjans de maig la seva sortida del mercat rus com a resultat de la guerra a Ucraïna i va començar a suspendre les seves operacions i activitats industrials. Segons l’empresa, les sancions internacionals i les possibles contramesures afecten les seves activitats a Rússia, especialment els serveis ferroviaris i de manteniment.

    El president i conseller delegat de Siemens, Roland Busch, va explicar que l’empresa havia pres la decisió de “posar fi de forma ordenada a les seves activitats a Rússia”, on té presència des de fa gairebé 170 anys.

  • 14:19

    Rússia anuncia un corredor humanitari per evacuar civils de planta d’Azot, a Severodonetsk


    El ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat que demà dimecres obrirà un corredor humanitari per evacuar els aproximadament cinc-cents civils que estan refugiats a la planta química d’Azot de la ciutat ucraïnesa de Severodonetsk.

    Moscou demana als militars ucraïnesos atrinxerats a la planta que abandonin la resistència i deposin les armes, ha assegurat en un comunicat el coronel general Mikhail Mizíntsev, cap del Centre de Control de la Defensa Nacional de Rússia.

Ucraïna rep els cossos de 64 soldats més caiguts a Mariúpol

EFE

Ucraïna ha fet aquest dimarts un nou intercanvi de presoners i morts amb Rússia i ha rebut els cossos de 64 dels soldats que van perdre la vida al complex siderúrgic d’Azovstal, l’últim focus de resistència de la ciutat portuària de Mariúpol, al sud-est del país.

L’intercanvi s’ha realitzat a la regió de Zaporíjia, al sud del país, part de la qual està ocupada pels russos, segons ha informat el ministeri de Reintegració dels Territoris Temporalment Ocupats d’Ucraïna.

Segons expliquen les agencia locals, el ministeri ha publicat un breu comunicat on informa que “en un intercanvi amb Rússia, Ucraïna ha rebut els cossos de 64 heroics defensors d’Azovstal”, que “seran enterrats amb dignitat”.

L’acord entre tots dos països s’ha assolit com a resultat de les negociacions en les quals va participar Oleg Kotenko, el Comissionat per a Persones Desaparegudes en Circumstàncies Especials, segons les fonts.

L’operació s’ha dut a terme en cooperació amb el ministeri de Reintegració, la direcció principal d’Intel·ligència del ministeri de Defensa, el servei de Seguretat d’Ucraïna, l’Estat Major General de les Forces Armades i altres agències d’aplicació de la llei d’Ucraïna.

El procés de devolució dels cossos dels soldats ucraïnesos caiguts continua i es desenvolupa de conformitat amb les normes de la Convenció de Ginebra, segons les autoritats ucraïneses. El passat 9 de juny, les despulles de 58 defensors de Azovstal van arribar a Kíiv després d’un acord d’intercanvi amb Moscou.

La nota de les autoritats ucraïneses no detalla quants soldats russos o cadàvers ha lliurat Ucraaïna a les autoritats del país invasor.

Laboratori d’armes prohibides

EFE

Rússia utilitza la invasió d’Ucraïna, que iniciada el passat 24 de febrer, fa 111 dies, com a camp de proves per investigar noves armes que violen el dret internacional, segons la viceministra de Defensa ucraïnesa, Anna Maliar.

Durant l’informatiu nacional de 24 hores que emeten les televisions ucraïneses, Maliar ha afirmat que “els russos utilitzen en territori ucraïnès una àmplia gamma d’armes que estan prohibides per les lleis internacionals”.  “I no només això: estan fent servir algunes armes per a proves, per a recerca. De fet, utilitzen la guerra per a provar noves armes, i tot això s’aplica aquí”, ha afegit la viceministra.

Maliar ha explicat que fins a finals de maig el 65 % de les necessitats de les Forces Armades d’Ucraïna han estat proveïdes pel ministeri de Defensa i el 35 per cert restant per voluntaris i ajuda internacional. La viceministra ha advertit, segons les agències locals, que hi ha escassedat d’armilles antibales a les unitats ucraïneses, però ha reivindicat que el lideratge militar ucraïnès fa esforços significatius per abordar aquesta escassetat.  Les municions i equips es lliuren amb regularitat i no es dipositen en magatzems durant períodes prolongats pel risc que siguin destruïts per atacs amb míssils russos.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.