Política

irlanda del nord

La majoria de l’Assemblea nord-irlandesa censura la “imprudència” de Johnson

52 dels 90 membres que componen l’Assemblea de Belfast consideren que la decisió del ‘premier’ britànic van en contra dels desitjos de la majoria de la població i dels empresaris d’Irlanda del Nord

La majoria dels diputats de l’Assemblea autònoma d’Irlanda del Nord ha signat aquest dilluns una carta dirigida al primer ministre britànic, Boris Johnson, en la qual censuren el projecte de llei amb el qual Londres vol incomplir de manera unilateral els acords del Brexit.

En concret, la missiva rebutja en els “termes més enèrgics possibles” la posició del govern britànic, que presenta avui a Westminster una “nova legislació imprudent” sobre el Protocol per a Irlanda del Nord acordat amb la Unió Europea com a part del Brexit, segons els signants.

Aquests representen al nacionalista Sinn Féin, primera formació nord-irlandesa després de les eleccions autonòmiques del maig passat, al també nacionalista Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP) i al Partit Aliança, de centre i no sectari.

Els diputats han recordat Johnson que la nova legislació “va en contra” dels desitjos “no sols de la majoria” del sector empresarial nord-irlandès, “sinó també de la majoria” de la ciutadania de la província.

Així mateix, han insistit que, “encara que no és ideal”, el citat protocol representa actualment l’“únic” mecanisme disponible per a complir amb els arranjaments comercials acordats per Londres i Brussel·les després del Brexit.

La carta enviada a Johnson porta la rúbrica de 52 dels 90 membres que componen l’Assemblea de Belfast, en la qual les formacions unionistes protestants mantenen diferents posicions sobre aquest controvertit assumpte.

La més intransigent surt del Partit Democràtic Unionista (DUP), segona força regional, que es nega a compartir el govern autònom amb els nacionalistes si el diàleg entre Londres i Brussel·les no desemboca en l’eliminació del protocol.

Per això, el DUP aposta per la via unilateral dissenyada per Londres en cas que aquestes converses concloguin sense un acord, però ha advertit que no tornarà a l’executiu nord-irlandès fins que la nova legislació no entri en vigor, un procés que pot trigar mesos.

“El govern (britànic) ens està pressionat perquè tornem a l’Assemblea. Hem deixat molt clar que l’Assemblea continuarà sent disfuncional mentre existeixi el protocol”, ha afirmat avui Sammy Wilson, parlamentari del DUP a Londres.

Brussel·les refusa negociar el protocol d’Irlanda i avisa Londres de conseqüències

La Comissió Europea ha rebutjat aquest dilluns que hi hagi cap pla per a renegociar el protocol irlandès de l’acord del Brexit, com li exigeix el Regne Unit, i ha advertit de represàlies contra aquest país si continua amb la tramitació de la legislació per a desactivar parts d’aquest protocol de manera unilateral.

“Renegociar el protocol no és realista. No s’ha trobat cap solució funcional per a aquest equilibri delicat i àmpliament negociat. Qualsevol renegociació suposaria major incertesa per als ciutadans i empreses d’Irlanda del Nord. Per aquestes raons, la Unió Europea no renegociarà el protocol”, ha dit el vicepresident de la CE per a Relacions Interinstitucionals, Maros Sefcovic, en una declaració.

Sefcovic ha advertit que Brussel·les considerarà reactivar l’expedient que va obrir a Londres l’any passat, quan aquest país va revelar per primera vegada els seus plans per a saltar-se el protocol irlandès, i obrir nous procediments d’infracció en la mateixa línia, processos que poden culminar amb la imposició de multes contra el Regne Unit per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Els EUA demanen al Regne Unit negociar amb la UE una solució sobre Irlanda del Nord

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha instat aquest dilluns a la seva homòloga britànica, Elizabeth Truss, a negociar amb la Unió Europea (UE) una solució a les discrepàncies sobre el protocol nord-irlandès contingut en el Brexit.

Blinken ha parlat per telèfon amb Truss després que la cap de la diplomàcia britànica presentés un projecte de llei que anul·laria unilateralment algunes parts del protocol sobre Irlanda del Nord, la qual cosa ha estat rebutjada per la Comissió Europea.

El portaveu del Departament d’Estat, Ned Price, ha informat en un comunicat que Blinken ha demanat Truss que “negociï de bona fe amb la UE per a aconseguir una solució que preservi els guanys” de l’Acord de Belfast, també conegut com a Acord del Divendres Sant.

El text que vol aprovar el govern de Johnson eximiria de controls duaners als béns procedents de Gran Bretanya destinats a Irlanda del Nord, encara que els mantindria als productes dirigits a la República d’Irlanda, integrada en el mercat únic comunitari; i eliminaria la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre les disputes referides a Irlanda del Nord.

El principal argument de l’executiu conservador de Boris Johnson és que amb l’aplicació actual del protocol es menyscaba l’Acord de Divendres Sant, que va portar la pau a Irlanda del Nord en 1998, en impedir la formació d’un govern de poder compartit entre unionistes i republicans, com estipulava aquest document.

La Comissió Europea ha rebutjat de pla renegociar el protocol irlandès de l’acord del Brexit, i va advertir de represàlies contra aquest país si escau amb la tramitació de la legislació per a desactivar parts d’aquest protocol de manera unilateral.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.