Microsoft adoptarà els recursos d’Aina per entendre el català
La tecnològica i el govern acorden aplicar solucions en el núvol per millorar el teletreball en l’administració
Microsoft s’ha compromès a incorporar els recursos del projecte Aina als seus serveis i aplicacions de veu, de manera que es converteix en la primera firma tecnològica que fa un pas endavant per adaptar la seva plataforma a la comunicació oral en català a partir dels recursos lingüístics que està desenvolupant el govern. Així ho estableix un dels punts de l’acord que la Generalitat i la multinacional van signar ahir amb la voluntat de desenvolupar la innovació en el sector TIC.
“Microsoft serà, d’alguna manera, el primer client o el primer alumne d’Aina, que ajudarà els assistents de veu i altres serveis d’intel·ligència artificial basats en llenguatge de Microsoft a parlar en català”, celebrava el vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, després de signar el pacte de col·laboració amb el president de Microsoft Espanya, Alberto Granados. La possibilitat de conversar amb els assistents de veu i altres plataformes basades en el sistema operatiu de la companyia, però, no serà immediata, atès que el projecte Aina encara no ha completat la recollida i processament de veus. Amb tot, Puigneró agraeix “l’aposta de Microsoft per Catalunya i el català, que no és nova d’ara”.
L’acord també inclou diverses mesures orientades a millorar el procés de digitalització de la Generalitat. Entre altres, es preveu posar en marxa una “iniciativa pionera a Europa” per desenvolupar models de treball híbrid amb l’objectiu de facilitar escenaris de treball remot en l’entorn de l’administració pública. Aquesta aplicació de solucions en el núvol per millorar el teletreball ajudarà a l’estalvi energètic i a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, seguint amb l’objectiu de fomentar la sostenibilitat. Les dues entitats també impulsaran la digitalització de processos clau centrats en el ciutadà per millorar l’eficiència i la qualitat de l’administració catalana. A banda, l’acord també inclou cooperació en àmbits prioritaris de l’estratègia digital del govern com ara el talent digital, la nova economia de l’espai i la implementació de tecnologies digitals avançades en sectors clau com la salut.