El govern prefereix fer els Jocs amb altres països i no ajornar-los al 2034
Blanco ho planteja si la candidatura no “és presentable” i vol negociar més amb Aragó
Vilagrà diu que el COE conversa amb França, Itàlia i Bòsnia i Hercegovina
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va tancar la porta a la possibilitat d’ajornar la presentació de la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern al 2034 si entre l’abril i el maig de l’any que ve no es pot presentar un projecte “presentable” al Comitè Olímpic Internacional (COI), com va manifestar en declaracions a Catalunya Ràdio el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco. En aquest nou capítol del serial dels Jocs, la consellera va deixar clar que no es plantegen “cap altre escenari” i, per aquest motiu, unes hores abans a TV3, va posar en relleu que Catalunya està preparada per organitzar-los, recordant que des de l’inici van plantejar una candidatura “col·laborativa”. I aquí va explicar que preveuen acords amb altres estats, com França, Itàlia o Bòsnia i Hercegovina per fer-hi les competicions de salts i lliscament, ja que Catalunya no en té tradició i no volen construir instal·lacions que després no es facin servir.
Va admetre, però, que és el COE qui ha de liderar aquestes negociacions entre comitès olímpics i li constava que “ha tingut converses amb altres territoris” per trobar la millor opció des del punt de vista tècnic i de sostenibilitat. De fet, ahir mateix, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, va assegurar que veu “amb bons ulls integrar Sarajevo a la candidatura” després de signar un pla de treball entre Catalunya i aquesta regió de Bòsnia i Hercegovina durant els propers dos anys amb el primer ministre del cantó bosnià, Edin Forto. El pla preveu accions conjuntes en diversos àmbits, entre els quals l’esportiu. Alsina va assegurar que “Catalunya ha tingut una relació olímpica històrica amb Sarajevo, que comença l’any 92”.
Malgrat que Vilagrà va apressar el president del COE, amb qui es reunirà la setmana vinent, a triar entre la candidatura catalana i l’aragonesa en les properes setmanes, Blanco encara vol fer un nou intent perquè n’hi hagi una d’unitària. “És la primera opció”, va dir, i ho tractarà d’aconseguir “fins al final”. Això malgrat els nous estirabots del president d’Aragó, Javier Lambán, que dijous en reclamava la dimissió, criticava que la negociació havia estat un “esperpent” i una “farsa” i l’acusava d’atiar una nova confrontació territorial.
Nou canvi de Lambán
En vista de la reacció de Blanco, que va criticar que s’hagués passat d’un debat tècnic a un “de comissari polític, de constitucionalistes i nacionalistes”, Lambán va fer ahir un nou canvi de rumb discursiu des de Jaca en què va dir que “no tira la tovallola” a l’hora de presentar una candidatura conjunta defensant la “voluntat de diàleg”, tot i que insistia en arguments com ara l’“equilibri” en el repartiment de les proves.
Una altra de les qüestions pendents, aturada per la incògnita de quina serà la candidatura que es tancarà, és la consulta a les comarques del Pirineu que estava prevista per al 24 de juliol i que s’ha ajornat. Vilagrà va explicar que si finalment les proves d’esquí nòrdic o el biatló s’haguessin de portar a altres territoris catalans que no siguin els previstos inicialment, o per exemple les competicions de gel anessin a parar a Barcelona o altres ciutats metropolitanes amb pavellons idonis, “seran les comarques directament afectades per les disciplines les que votaran”. Va insistir que aquest és el criteri i el compromís del govern que mantindran.