Política

Els russos bombardegen una planta química al Donbass

L’atac impacta en un tanc d’àcid nítric al complex d’Azot

Les forces invasores ja controlarien la meitat de la ciutat de Severodonetsk, l’últim gran focus de la resistència ucraïnesa a l’est del país

Les forces russes ja controlen entre un terç i la meitat de la ciutat de Severodonetsk , l’últim gran focus de la resistència ucraïnesa a la regió de Lugansk, a l’est del país, juntament amb la veïna Lissitxansk, segons van anunciar ahir les milícies separatistes.

El mateix governador regional, Serhí Haidai, ho va confirmar: “La situació és extremadament complicada, part de Severodonetsk està controlada pels russos”. Amb tot, va assegurar que les tropes invasores no poden avançar fàcilment a causa de la defensa ucraïnesa.

“La línia del front ha partit la ciutat en dos”, hi afegia l’alcalde, Oleksandr Striuk. “Però encara es defensa, encara és ucraïnesa i els nostres soldats estan lluitant.” A l’altra banda del front, les milícies de l’autoproclamada república popular de Lugansk confirmaven que l’objectiu de l’ofensiva russa és “alliberar Severodonetsk i Lissitxansk”, on combatrien uns 10.000 efectius ucraïnesos.

Les autoritats locals ucraïneses es queixaven ahir del retard en la recepció d’ajuda militar europea i nord-americana, com ara armament antitanc, mentre denunciaven la impossibilitat de procedir a l’evacuació de civils i al subministrament d’ajuda alimentària. També posaven en relleu la superioritat de l’exèrcit rus, sobretot pel que fa a mitjans aeris i artilleria.

La zona en disputa té també un valor estratègic. Al voltant d’aquestes dues localitats del Donbass hi ha una extensió de centres industrials, sobretot químics. Precisament, un atac aeri rus contra una planta química va impactar en un tanc amb àcid nítric, segons va informar el governador de Lugansk. Les autoritats van fer una crida a la població a no sortir dels refugis per evitar la inhalació de fums tòxics.

Anton Gerastxenko, assessor del Ministeri de l’Interior ucraïnès, va penjar imatges a Telegram d’un gran núvol rosat elevant-se per damunt dels edificis. La planta química d’Azot, encara en mans d’unitats armades ucraïneses, és una de les més grans d’Ucraïna. Abans de la guerra donava feina a unes 7.000 persones. En aquest complex s’hi produeixen també fertilitzants de nitrogen.

La Unió Africana alerta dels efectes de les sancions

El president de la Unió Africana (UA) va advertir ahir els líders europeus que la seva decisió d’expulsar els bancs russos del sistema de missatgeria financera Swift posa en risc els subministraments alimentaris del continent. La guerra a Ucraïna i el bloqueig dels ports veïns russos, juntament amb els conflictes africans i el canvi climàtic, han fet escalar els preus mundials dels cereals i han agreujat la crisi alimentària a l’Àfrica. El president de la UA, el senegalès Macky Sall, va llançar aquesta alerta durant la connexió telemàtica amb els líders comunitaris reunits durant els dos últims dies a Brussel·les.

Pregària internacional per la pau a Roma

Prop d’un miler de persones van participar ahir a Roma en una pregària internacional dirigida pel papa Francesc per implorar la pau a Ucraïna i a altres zones afectades per la guerra. Fidels d’Ucraïna, l’Iraq i Síria, entre altres països, es van poder afegir a l’oració a través d’una connexió per vídeo.

Ucraïna jutjarà 80 presumptes criminals de guerra

Ucraïna jutjarà una vuitantena de presumptes criminals de guerra russos, segons va anunciar ahir la fiscal general, Irina Venediktova. L’anunci va arribar després d’una reunió a l’Haia entre representants de països que investiguen crims de guerra de Rússia i el fiscal de Tribunal Penal Internacional, Karim Khan.

Destitueixen la defensora del poble ucraïnesa

El Parlament ucraïnès va destituir ahir per una àmplia majoria la defensora dels drets humans del país, Liudmila Denisova, a qui retreu, entre altres coses, el fracàs en “l’organització de corredors humanitaris, la protecció i intercanvi de presoners, i l’oposició a la deportació d’adults i nens dels territoris ocupats”.

Vaixells confiscats a Mariúpol

L’exèrcit rus va anunciar ahir la “nacionalització” d’un total de 34 vaixells atracats al port de Mariúpol, al mar d’Azov, segons va informar l’assessor de l’Ajuntament d’aquesta ciutat ocupada pels russos després de setmanes d’intensos bombardejos. Petro Andriuxenko va denunciar un “segrest de facto” de les embarcacions. L’assessor local va confirmar que un vaixell rus va sortir ahir al matí de Mariúpol carregat amb 2.500 tones d’acer enrotllat en direcció al port de Rostov-on-Don, a Rússia. La sortida d’aquesta primera nau des de l’ocupació de Mariúpol va ser anunciada també pel líder de l’autoproclamada república popular de Donetsk, Denís Pushilin, en un missatge a Telegram. Segons Andriuxenko, els russos pretenen apropiar-se ara de les 34 embarcacions que queden ancorades encara al port de Mariúpol. “El procés de canviar-los el nom i les banderes ja ha començat”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.