unió europea
La inflació es dispara a l’eurozona fins el 8,1% i marca un nou rècord
L’energia pot registrar la taxa anual més alta al maig , un 39,2 % davant del 37,5 % a l’abril
L’augment més significatiu entre els països de la zona euro s’han registrar a Estònia, Lituània i Letònia
La inflació anual de la zona de l’euro assoleix el 8,1% el maig del 2022, davant del 7,4% del mes d’abril, segons una estimació preliminar d’Eurostat, l’oficina estadística de la Unió Europea i marca un nou rècord.
La dada de la inflació arriba el mateix dia que els 27 caps d’estat i de govern estan reunits a Brussel·les per debatre mesures per fer front a la crisi energètica agreujada per la invasió russa d’Ucraïna.
Si s’analitzen els principals components de la inflació de la zona de l’euro, s’espera que l’energia registri la taxa anual més alta al maig (39,2 %, davant del 37,5 % a l’abril), seguida d’alimentació, alcohol i tabac ( 7,5 %, davant del 6,3 % a l’abril), béns industrials no energètics (4,2%, davant del 3,8% d’abril) i serveis (3,5%, davant del 3,3% d’abril) ).
En aquest context d’escalada de preus, crisi energètica i guerra a Ucraïna, Brussel·les ha apostat per prorrogar un any més, fins el 2024, la suspensió de les regles fiscals europees que regeixen els límits de dèficit i de deute, així com el camí per retallar-los . Però ho fa sense l’entusiasme del passat, demanant “prudència en la seva aplicació, sobretot als països amb més nivells de deute”, segons ha dit el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, després de la reunió de l’Eurogrup a Brussel·les.
Entre els països de la zona euro, les pujades més importants es van registrar a Estònia (20,1%), Lituània (18,5%) i Letònia (16,4%), mentre que les pujades menys fortes es van registrar a Malta (5, 6%), França (5,8%) i Finlàndia (7,1%).