Els defensors de les armes de foc als EUA inflen el pit a Texas
L’Associació Nacional del Rifle duu a terme la seva reunió anual tot i la massacre en una escola de primària d’Uvalde
La policia admet que la seva intervenció durant el tiroteig que va causar 21 morts va ser molt lenta
Tot i el dol per la mort dels dinou nens i les dues mestres en una escola d’Uvalde (Texas), l’Associació Nacional del Rifle (NRA), integrada per “patriotes i defensors de l’ús d’armes”, no ha cancel·lat la seva convenció anual a Houston, al mateix estat on va tenir lloc la tragèdia. Alguns consideren que aquest esdeveniment hauria d’haver-se anul·lat com a mostra de respecte cap a les víctimes i perquè la nació està sumida en un profund dol.
Poques hores després de conèixer-se la massacre, els organitzadors aclarien que, malgrat la desgràcia, no canviarien la seva agenda, i que la cita es duria a terme amb normalitat. El governador de Texas, Greg Abbott, és un dels polítics que no hi han assistit –després de les pressions, va anunciar que suspenia la seva participació en persona–. A diferència de l’expresident Donald Trump, un gran aliat de l’associació, que és el gran reclam d’un esdeveniment que s’allargarà fins avui.
En els darrers anys, l’NRA s’ha convertit en un dels actors polítics més poderosos del país. En les eleccions anteriors, va ser el principal contribuent de la campanya de Trump i un dels principals donants del Partit Republicà. El seu poder econòmic és tal que qualsevol debat sobre l’ús i la regulació d’armes es dissol immediatament quan algú posa sobre la taula la possibilitat d’impulsar una legislació sobre el control armamentístic als Estats Units.
La carnisseria perpetrada per Salvador Ramos a l’escola d’Uvalde ha fet que molts surtin a l’escena pública i reclamin noves lleis que restringeixin l’accés a les armes. El Congrés i el Senat dels Estats Units tenen el poder de redactar una proposta per canviar les normes. Però es requeriria el vot favorable de la majoria de les dues cambres i els republicans no estan disposats a cedir. La defensa de la Segona Esmena també és un punt de discussió a tot el país i sembla impossible canviar-ne res. És la llei recollida en la Constitució dels EUA que protegeix el dret dels nord-americans a posseir i portar armes a tota la nació, i a la qual sempre es fa al·lusió quan hi ha alguna discussió sobre aquest tema.
L’altra qüestió polèmica en boca de tothom als Estats Units va ser la lenta actuació policial durant el tiroteig. El Departament de Seguretat Pública de Texas va explicar ahir que hi havia dinou agents de policia concentrats a fora de l’aula d’Uvalde on van morir 21 persones, però que un comandant va impedir que actuessin perquè va assegurar que no hi havia més vides en perill.
El cos policial va admetre també que dues estudiants, probablement de deu anys, van fer repetides trucades al número d’emergència 911 per suplicar ajuda. “Si us plau, envieu policia ara”, va dir una de les nenes, plorant. Aquestes trucades es van fer durant els més de 40 minuts que el sospitós va estar tancat en una aula, matant indiscriminadament els alumnes i professors presents. “Amb el benefici de la retrospectiva, on soc ara, per descomptat, no va ser una decisió correcta. Va ser una decisió equivocada”, va sentenciar el director del Departament de Seguretat Pública de Texas, Steve McCraw, amb el rostre desencaixat.
LA FRASE
Abatut un jove armat a Toronto
La policia de Toronto va matar dijous a trets un home a qui van veure amb un fusell a la mà a prop d’una escola de primària, un fet que va causar l’alarma entre els centenars d’alumnes del centre educatiu, que tenien molt present la massacre del jove a la localitat texana d’Uvalde.
L’acció policial es va produir després que els cossos de seguretat fossin alertats que hi havia un home d’uns vint anys o una mica menys proveït d’una arma de foc a la zona de Scarborough’s Port Union de la ciutat canadenca cap a la una del migdia (hora local). Segons van explicar diversos testimonis dels fets als mitjans de comunicació locals, es van sentir tres trets d’arma de foc i després van veure diversos agents mirant de reanimar l’home abatut.
El cap de la policia local, James Ramer, va explicar que es tractava d’un fet aïllat i que ja no hi havia cap més amenaça per a la seguretat. Tot i això, la policia va incrementar la presència de patrulles a la zona dels fets. “A causa de la proximitat a una escola, entenc el tràngol que deuen haver viscut el personal, els estudiants i els pares després del que ha passat als Estats Units”, va dir Ramer.
L’amenaça va fer que dues escoles més d’aquella zona de Toronto prenguessin mesures excepcionals de seguretat per protegir els alumnes i els treballadors.