L’emèrit arriba a l’Estat com si res no hagués passat
Després de gairebé dos anys a Abu Dhabi, on va marxar assetjat per la corrupció, torna sense donar explicacions
Romandrà a Galícia fins dilluns, quan viatjarà a Madrid
Joan Carles de Borbó és altre cop a l’Estat espanyol, d’on va fugir el 3 d’agost del 2020 assetjat pels escàndols de corrupció i la justícia. Gairebé dos anys després d’haver abandonat d’amagat l’Estat, ha tornat sense donar cap mena d’explicació, com si no hagués passat res durant tot aquest temps.
El rei fugit va arribar ahir quan passaven cinc minuts d’un quart de vuit del vespre a l’aeroport de Vigo a bord d’un jet privat valorat en més de 34 milions d’euros de la marca Gulfstream, model IV.
L’esperava la seva filla gran, Elena, i el seu amic i amfitrió durant la seva estada a Galícia, Pedro Campos, que els va traslladar en cotxe fins a Sanxenxo (Pontevedra), on passarà un llarg cap de setmana entre el seu grup d’amics i lleials. El pare de Felip VI, a qui es va veure molt somrient i repartint salutacions, romandrà a Sansenxo –des d’on va marxar cap als Emirats Àrabs l’agost del 2020– fins dilluns. Ho farà allotjat a la casa de Campos, el president del Reial Club Nàutic de Sanxenxo, on s’ha desplegat un ampli dispositiu de seguretat.
Tot i que la visita és de caràcter privat, avui participarà en una recepció oficial al Club Nàutic, organitzada per Campos. Per a avui també hi ha organitzada una regata. Res més ha transcendit de l’agenda de l’emèrit a Galícia, sí que se sap que dilluns es desplaçarà a Madrid, on mantindrà una reunió amb Felip VI al Palau de La Zarzuela, i es trobarà també amb la resta de membres de la família reial, per després tornar cap als Emirats Àrabs, on té fixada, de moment, la residència.
La visita de cap de setmana podria interpretar-se com una operació per blanquejar la imatge de l’emèrit després de tots els escàndols de corrupció que ha protagonitzat.
El seu retorn, que té lloc després que la fiscalia del Suprem hagués arxivat al març les tres investigacions que tenia obertes tot i constatar nombroses irregularitats fiscals, només ha estat aplaudit per la dreta i la ultradreta. El govern espanyol ha evitat prendre posició escudant-se en el fet que és un tema “privat”, va argumentar la portaveu, Isabel Rodríguez. No obstant això, tant des de l’ala socialista de l’executiu com de Podem han reiterat la petició feta en anteriors ocasions pel president de l’executiu, Pedro Sánchez, perquè l’emèrit doni explicacions per la seva conducta, que va qualificar d’“incívica”. Tot i això, el PSOE no ha tingut cap inconvenient a aliar-se amb Vox i el PP per vetar les múltiples peticions presentades pels grups independentistes per crear una comissió d’investigació parlamentària sobre l’emèrit.
Coincidint amb l’arribada de l’emèrit, Òmnium Cultural va difondre un noticiari de ficció en el qual s’anuncia la “detenció” del rei Joan Carles “minuts després de trepitjar territori espanyol” perquè “respongui” davant la justícia per les “acusacions de suborn, tràfic d’influències, frau fiscal i blanqueig de capitals”.