Societat

Barcelona invertirà 50 milions en un pla de turisme sostenible

La dotació provindrà de fons europeus

També es vol desconcentrar l’afluència de gent

Barcelona vol invertir 50 milions d’euros dels fons europeus als quals opta en un pla d’actuacions per desconcentrar territorialment el turisme, millorar-lo i fer-lo més sostenible. Segons han explicat el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Jaume Collboni, i el regidor de Turisme, Xavier Marcé, l’Ajuntament ha presentat 21 projectes de ciutat a una convocatòria específica a la qual pot optar Barcelona per la seva singularitat de gran destinació urbana. Els projectes presentats s’agrupen en sis àmbits: Besòs/Collserola, Litoral, Montjuïc, oferta desconcentrada, mobilitat sostenible i innovació. Un cop presentat el pla a la convocatòria, són la secretaria d’Estat de Turisme i la Generalitat qui ha de valorar la proposta.

Segons Collboni, cal transformar el model turístic i apostar per un nou model de “desconcentració” de l’oferta, de manera que tota la ciutat tingui punts atractius. Alhora, això ha de suposar rehabilitar i recuperar espais públics també per als barcelonins, alguns dels quals fins ara no han tingut la inversió necessària.

El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions de Barcelona (PSTD) es planteja objectius com consolidar la sostenibilitat del model turístic, fomentar la desconcentració, crear nous continguts culturals o fomentar una mobilitat turística sostenible, entre altres.

Amb aquests objectius, el pla inclou un conjunt d’actuacions concretes que sumen aquests 50 milions d’euros, el màxim al qual pot aspirar Barcelona en aquesta convocatòria específica de fons europeus.

Collboni ha precisat que el 90% dels projectes presentats ja estaven en el pla executiu, si bé no tots estaven pressupostats. Per això, el que permetran els fons és “accelerar-los” tots alhora per tal que puguin enllestir-se com a tard abans de l’any 2025. Marcé ha afegit que bona part estan preparats per ser licitats.

Entre els projectes de transformació per desconcentrar territorialment l’oferta turística, amb un pressupost de 9,7 milions, hi ha la restauració ambiental del Parc del Laberint d’Horta i el Parc de la Ciutadella, la creació del Laboratori d’art urbà de Nou Barris, l’adequació del Museu del Treball a la Fabra i Coats o una sala immersiva dels murals de la capella del Monestir de Pedralbes.

A Montjuïc hi ha una inversió total prevista de 10 milions per potenciar el parc i atraure visitants vinculats a la cultura, l’esport i el medi natural. Entre les actuacions previstes hi ha reformar el conjunt d’escales mecàniques i adequar els espais del Castell de Montjuïc. Amb una xifra similar, de 10,4 milions, es preveuen cinc projectes vinculats a la innovació. Concretament, accions per la digitalització del sector amb una visió “àmplia” que integri l’ecosistema públic i el privat. En mobilitat sostenible (8,5 milions) es volen fer actuacions com potenciar el rol de l’Estació del Nord com a node d’autocars turístics i que la flota del bus turístic tingui 8 vehicles elèctrics.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.