Política

Viratge al Suprem en la batalla judicial contra els indults als presos polítics

Relleu a la sala que ha de resoldre els recursos que demanen que es revoqui la mesura de gràcia

La nova majoria podria acceptar a tràmit els escrits

Carambola amb possible desenllaç macabre a la secció cinquena del contenciós administratiu del Tribunal Suprem. Un canvi en la composició dels magistrats que formen la sala que ha de resoldre els recursos presentats contra l’indult del govern espanyol als presos polítics catalans amenaça de provocar un gir dramàtic en la qüestió.

L’afer és tan simple com que la majoria que hi havia fins ara a la sala i que en una votació el gener passat va aprovar rebutjar els recursos contra els indults, ara ha canviat i té una altra majoria que, segons la premsa especialitzada de Madrid en tribunals, aprovarà ara el contrari.

Els protagonistes d’aquest viratge en la història són els magistrats Segundo Martínez, Ángeles Huet i Inés Huerta. Els dos primers són els que al gener van votar contra l’admissió dels recursos. Juntament amb el magistrat Octavio Herrero van integrar una majoria de tres a dos que va donar per bons els indults.

El que succeeix ara és que per les normes de funcionament del Tribunal Suprem, que ordena uns torns rotatoris, la magistrada Huet deixarà el seu lloc a Inés Huerta, que seria favorable a donar tràmit als recursos contra els indults. És a dir, del 3 a 2 a favor dels indults es passaria al 2 a 3 a favor de donar curs als recursos contra la mesura de gràcia.

A això s’hi ha d’afegir el fet que el president d’aquesta secció, Segundo Martínez, favorable als indults, es jubilarà aviat i la seva marxa també incidirà en la composició de les majories de la sala.

Pel que fa a la tramitació dels recursos, el punt actual és que, després de ser rebutjats el mes de gener, els que els van promoure van presentar recurs de súplica davant la mateixa sala.

Aquest tipus de recurs és una via legal que tenen les parts que estan disconformes amb una resolució d’un tribunal que no els és favorable. Habitualment són recursos que es perden, perquè el tribunal en qüestió acostuma a refermar-se en allò que ja havia sentenciat anteriorment. Ara bé, com que la composició de la secció cinquena del contenciós ha canviat, el més probable és que els recursos ara sí que siguin admesos a tràmit.

Recusació fallida

La composició dels membres de la sala que debatran sobre els recursos de súplica inclourà Inés Huerta després que el Tribunal Suprem hagi resolt de manera negativa una petició de recusació que es va fer en contra seva.

La recusació la va presentar l’equip jurídic de la Fundació Fundiesplai, que intervé en l’afer perquè, en el seu dia, van presentar una petició d’indult per a Jordi Turull, ja que en va ser patró i actualment és membre del seu consell assessor.

El motiu de la recusació és que Huerta va ser membre de la Junta Electoral Central que va apartar Turull de les llistes electorals al Congrés.

Millo argumenta que tem per la seva vida

Els que l’han llegit diuen que el recurs contra els indults presentat per Enric Millo, antic delegat del govern espanyol a Catalunya i actualment empleat a sou de la Junta d’Andalusia, sota el poder del PP, és un text carregat de teatralitat. Un dels arguments que Millo defensa perquè sigui acceptat com a part en aquest debat jurídic sobre si els líders polítics i socials del procés independentista han d’estar al carrer o tancats a la presó, és la por que assegura haver passat a Catalunya, i recorda les pintades on se l’amenaçava de mort. Tot i aquests arguments, el recurs de Millo no va ser acceptat en considerar el Suprem que l’exdelegat no té la legitimitat activa per personar-se en el cas. Això vol dir que ha de tenir un interès real, actual i directe en l’afer. També van presentar recurs els partits PP i Vox, diputats i exdiputats de Ciutadans i el PP, com ara Inés Arrimadas, Convivencia Cívica Catalana i Patrimonio Sijena.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.