Política

israel

La premsa estrangera a Israel demana investigar la mort de periodista palestina

La reportera d’Al Jazeera portava una armilla antibales amb l’etiqueta ‘premsa’ quan va rebre un impacte de bala al cap

L’Associació de Premsa Estrangera a Israel i Palestina ha expressat aquest dimecres commoció i consternació després de la mort de la periodista d’Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, durant una batuda de l’Exèrcit israelià a Cisjordània ocupada i ha exigit “una investigació ràpida” sobre l’incident.

“L’Associació de Premsa Estrangera (FPA, segons les seves sigles en anglès) està consternada i profundament commocionada per l’assassinat de la veterana reportera d’Al Jazeera, Shireen Abu Akleh”, ha assenyalat el col·lectiu en un comunicat, en el qual ha descrit l’incident com “una tremenda pèrdua per al periodisme”.

El text ha emfatitzat que Abu Akleh “vestia una armilla antibales amb l’etiqueta ‘premsa’ i formava part d’un grup clarament identificat com a periodistes quan va rebre un tret al cap”, durant un intercanvi de foc entre soldats israelians i milicians palestins durant una operació d’arrest en el camp de refugiats de Jenin, un dels punts més calents de la regió.

Fins al moment, autoritats palestines i israelianes es responsabilitzen mútuament pel tret que va causar la mort de la periodista, mentre que la cadena de Qatar Al Jazeera ha acusat directament a Israel d’“assassinar a sang freda” a la reportera, molt coneguda a tot el món àrab, i de “violar les lleis i normes internacionals”.

El col·lectiu de premsa ha explicat que espera més detalls sobre les circumstàncies exactes de l’episodi i ha agregat que acull amb beneplàcit la promesa de l’Exèrcit israelià d’investigar, encara que ha expressat les seves reserves. “Donat el pobre historial de les forces de seguretat israelianes en la investigació de la violència contra els periodistes, instem una ràpida recerca amb absoluta transparència”, ha reclamat la FPA.

“Matar a un periodista és inacceptable de qualsevol manera”, ha afegit el comunicat, que ha tancat amb una comanda “a totes les parts a comprometre’s a protegir els periodistes en el terreny” i al fet que “responsables d’aquesta horrible mort rendeixin comptes”.

Consultat per una possible investigació internacional, tal com han exigit les autoritats palestines, un portaveu de l’Exèrcit israelià ha dit avui: “Estem investigant i tenim un sistema robust i professional per a fer-lo”. El portaveu ha precisat que estan “examinant l’incident i totes les possibilitats que poden haver portat a la tràgica mort” de la periodista i ha agregat que els més alts càrrecs de l’Exèrcit formen part de la investigació, inclòs el cap de l’Estat major. “L’Exèrcit israelià està compromès amb la llibertat de premsa i la santedat de la vida humana”, ha apuntat.

Amb relació a l’incident, l’organització Amnistia Internacional (AI) també ha fet públic avui un comunicat en el qual ha descrit la mort d’Abu Akleh com “un sagnant recordatori del mortífer sistema en el qual Israel tanca als palestins”.

L’Exèrcit matisa la versió del govern israelià sobre la mort de la periodista d’Al Jazeera

El cap de l’Estat Major israelià, Avi Kohavi, ha matisat avui la versió oficial del govern sobre la mort de la periodista palestina d’Al Yazira Shireen Abu Akleh, de la qual havia assegurat que “probablement palestins armats van ser els responsables”.

No obstant això, Kohavi ha indicat després que no és possible determinar de moment qui va disparar la bala que va matar a la periodista, i va prometre que l’Exèrcit investigarà les circumstàncies de l’ocorregut. “En aquesta etapa, no és possible determinar de qui va ser el tret i lamentem la seva mort”, va indicar Kohavi en un comunicat publicat per l’Exèrcit.

Poc després de la mort d’Abu Akleh, tant el primer ministre israelià, Naftali Benet, com el ministeri d’Exteriors es van afanyar a afirmar que “hi havia indicis que va morir per foc palestí”. “Segons la informació que hem recopilat, sembla probable que fossin palestins armats que disparaven indiscriminadament els responsables de la desafortunada mort de la periodista”, va indicar Benet en un comunicat.

Tant les autoritats palestines, com la cadena Al Jazeera, o la Lliga Àrab han acusat directament a Israel de matar “deliberadament” a la periodista, que anava degudament identificada com a premsa i protegida amb armilla i casc.

L’ONU condemna l’assassinat de la periodista palestina i exigeix que s’investigui

L’ONU ha condemnat aquest dimecres l’assassinat de la periodista palestina d’Al Jazeera Shireen Abu Akleh i va exigir una recerca immediata que garanteixi que els responsables no surtin impunes.

“Els treballadors dels mitjans mai poden ser atacats”, ha recordat a través de Twitter l’enviat de Nacions Unides per a Orient Mitjà, Tor Wennesland, que ha traslladat les seves condolences a la família de la reportera i ha desitjat una ràpida recuperació a l’altre periodista ferit al costat d’ella.

Wennesland ha expressat la seva “condemna enèrgica” de l’assassinat i ha reclamat “una investigació immediata i exhaustiva” perquè “els responsables rendeixin comptes”.

En la mateixa línia, els serveis de Drets Humans de l’ONU s’han declarat “consternats” per l’assassinat d’Akleh mentre cobria una operació militar israeliana en la localitat palestina de Jenin i han dit que tenen a personal sobre el terreny tractant de verificar l’ocorregut.

“Instem una recerca independent i transparent sobre el seu assassinat. La impunitat ha d’acabar-se”, va assenyalar a través de Twitter l’oficina que encapçala l’alta comissionada per als Drets Humans, Michelle Bachelet.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.