filipines
Marcos visita la tomba del seu pare després d’arrasar a les eleccions filipines
En una polèmica decisió , el president sortint, Rodrigo Duterte, va autoritzar el 2016 que les restes de Ferdinand Marcos fossin traslladades al Cementiri dels Herois de Manila
Es tracta de la primera aparició del guanyador
“Bongbong” Marcos, fill del dictador Ferdinand Marcos, ha visitat la tomba del seu pare al Cementiri dels Herois a Manila, després de guanyar les eleccions presidencials celebrades dilluns a les Filipines, a falta del recompte oficial.
El fill del dictador va dipositar un ram de flors a la tomba del seu pare, segons una de les tres fotografies de la vista publicades aquest dimecres al compte oficial de Twitter, en què no va afegir cap comentari.
Es tracta de la primera aparició a Manila del guanyador de les eleccions, que va obtenir més de 31 milions de vots –més del 56% de suports–, el doble que la segona candidata amb més escrutinis, l’actual vicepresidenta, Leni Robredo, que va acaparar 14,8 milions de vots, segons les dades provisionals
Ferdinand Marcos va morir a Hawaii (EUA) el 1989 després de fugir de les Filipines tres anys abans en un avió militar per una revolució popular que va provocar la caiguda del seu règim autoritari (1965-1986), durant el qual van ser assassinades i torturades milers de persones i la premsa va ser brutalment silenciada.
La victòria de “Bongbong” Marcos a les eleccions presidencials i la tornada al poder de la dinastia ha despertat el temor de les víctimes del difunt dictador que han declarat sentir-se “espantades” i “horroritzades”. Durant aquesta dècada de terror instaurada per Marcos, unes 3.257 persones van ser assassinades de manera extrajudicial i unes 35.000 torturades, segons dades de l’organització Amnistia Internacional.
En una polèmica decisió que va dividir el país, el president sortint de les Filipines, Rodrigo Duterte, va autoritzar el 2016 que les restes de Ferdinand Marcos fossin traslladades al Cementiri dels Herois de Manila, on estan enterrats alguns presidents de la nació i herois de guerra filipins .
La campanya electoral ha estat tenyida d’acusacions de revisionisme històric abocades per la maquinària propagandística dels Marcos, sobretot a través de Facebook i altres xarxes socials, on la dictadura cleptocràtica, dèspota i opressora de Ferdinand i Imelda Marcos a les Filipines s’ha transformat per a molts en el mite d’una parella compassiva, patriota i modernitzadora del país.