Política

L’independentisme eleva la denúncia pel Catalangate fins a l’eurocambra

JxCat i ERC fan pinya per criticar la inacció del govern espanyol durant un debat sobre l’ús de Pegasus

Dolors Montserrat (PP) justifica l’espionatge

Els esforços de l’independentisme per portar el Catalangate a l’esfera internacional van viure ahir un nou episodi. Els eurodiputats de JxCat i ERC van fer front comú a l’eurocambra per denunciar l’espionatge amb Pegasus del qual han estat víctimes, segons les revelacions de Citizen Lab. En un debat sobre l’espionatge dels estats amb el programari de l’empresa israeliana NSO, els eurodiputats de les dues formacions van denunciar la inacció del govern espanyol, van demanar la implicació de les institucions europees. “Europa no pot mirar cap a un altre costat”, va assegurar l’eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont, que va advertir que “Pegasus i la democràcia no són compatibles”

El debat va estar protagonitzat pels eurodiputats catalans i espanyols, però també pels polonesos i hongaresos, perquè aquests eren els dos països objecte inicial de la investigació de la comissió especial de l’eurocambra sobre Pegasus. L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé va advertir el representant de la Comissió Europea, el comissari Johannes Hahn, que hi ha governs als quals “els agrada jugar a espies”. “Quants diners han dilapidat a espiar-me?”, va preguntar als “responsables polítics” sobre el seu espionatge.

La bancada socialista va evitar la confrontació amb les acusacions d’espionatge, però no la del PP, amb la intervenció bel·ligerant de dos exministres, Dolors Montserrat i Juan Ignacio Zoido. “El mínim que s’ha d’esperar dels serveis secrets d’un país, sempre amb empara judicial, és que investiguin aquells que prometen repetir delictes contra la democràcia i l’estat de dret”, va dir Montserrat.

En la mateixa línia que el PP, l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas va acusar l’independentisme de denunciar l’espionatge “sense proves” i d’utilitzar el debat per a una “campanya de propaganda”.

Malgrat que la seva presidenta, Roberta Metsola, no s’ha pronunciat sobre l’espionatge a eurodiputats independentistes, l’eurocambra es va moure després del Catalangate: va oferir a tots els seus membres revisar els seus telèfons mòbils per detectar si tenien Pegasus instal·lat.

Les revelacions del Citizen Lab indiquen que Solé i la també eurodiputada d’ERC Diana Riba van ser espiats, igual que Toni Comín, abans d’agafar l’acta, mentre que Puigdemont ho va ser a través del seu entorn i, en el cas de Ponsatí, per l’espionatge a un dels seus assistents.

La CE es desentén de l’afer de l’espionatge

Investigar l’espionatge amb Pegasus és cosa dels estats. Aquest és el mantra que la Comissió Europea està disposat a repetir fins a la sacietat. Brussel·les no té cap intenció d’investigar els “casos específics” d’espionatge amb el programari i insisteix que fer-ho és responsabilitat dels estats. “La Comissió no pot investigar casos individuals, sinó que espera que les autoritats estatals examinin en profunditat les acusacions i restaurin la confiança dels ciutadans”, va dir l’eurocomissari de Pressupost, Johannes Hahn, en el debat.“És competència dels estats garantir la seguretat nacional”, hi va afegir en una intervenció davant dels eurodiputats en què va condemnar “fermament qualsevol accés il·legal a les comunicacions interpersonals”. “No és una cosa que es pugui prendre a la lleugera. És un delicte que ha de ser sancionat”, va subratllar.

Més enllà de la condemna i la voluntat de reforçar la legislació europea per protegir les comunicacions, Brussel·les s’aferra a no intervenir, tampoc en l’espionatge amb Pegasus.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.