Política

‘Catalangate’

Puigdemont: “Europa no pot mirar a un altre costat”

ERC i JxCat denuncien el ‘Catalangate’ durant el debat sobre el ciberespionatge a l’Eurocambra

Brussel·les reclama als estats “examinar en profunditat” l’espionatge amb Pegasus

ERC i JxCat han denunciat aquest dimecres el Catalangate a l’Eurocambra i han advertit que “Europa no pot mirar a un altre costat” davant aquest cas de ciberespionatge massiu.

El ple del Parlament Europeu (PE) ha debatut aquest dimecres a Estrasburg la utilització del programari espia Pegasus per part d’Estats membres de la Unió Europea (UE) a diverses persones, entre les quals els eurodiputats independentistes catalans.

L’eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha assegurat que l’anomenat Catalangate és “el cas de ciberespionatge més gran conegut fins ara” i “Europa no pot mirar a un altre costat”.

Puigdemont ha advertit que és “molt greu” que “democràcies” vulnerin drets i espiïn periodistes, dissidents polítics o ciutadans. El polític català ha subratlla que “Europa no es pot entendre sense el respecte als drets fonamentals”i ha demanant una resposta europea a l’espionatge. “Pegasus i la democràcia no són compatibles”, ha sentenciat.

La també eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha acusat l’Estat espanyol d’espiar els seus ciutadans i ha reclamat a la UE que intervingui. De fet, ha preguntat a la Comissió Europea (CE) si “vol ser part de la malaltia o aturar-la”.

“No li demanem que resolgui els nostres problemes o que simpatitzin amb els nostres desitjos o esperances, sinó que compleixin la seva obligació de protegir els nostres drets davant un estat autoritari”, ha assenyalat Ponsatí.

El diputat de Junts a l’Eurocambra Toni Comín ha demanat que es condemni els culpables de l’espionatge o que “algú assumeixi responsabilitats polítiques”. “Es tracta de veure si una democràcia pot espiar”, ha indicat.

L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha denunciat que ell mateix “molt probablement” ha estat espiat pels serveis secrets espanyols. “Quants diners han dilapidat en espiar-me”, ha preguntat als “responsables polítics de l’espionatge”. També ha plantejat si hi havia autorització judicial i on són les dades “robades”.

D’altra banda, ha considerat que el suposat espionatge a membres del govern espanyol, entre ells el president Pedro Sánchez, “ni dilueix” el Catalangate “ni els eximeix de responsabilitats”.

La també eurodiputada republicana Diana Riba ha demanat a la UE que estigui “al costat dels que lluiten per la democràcia, la transparència i els drets humans”. “Ningú ha de patir un espionatge massiu i il·legal. És una qüestió de principis democràtics”, ha subratllat.

Riba ha reclamat al govern espanyol “actuar d’una vegada” contra l’espionatge i ha advertit que si hi estigués “involucrat seria molt greu”.

L’eurodiputat del PSOE Ibán García ha demanat “explicacions i proves concloents sobre qui ha estat espiat”. “Com, quan i qui hi ha darrere de l’espionatge”, ha precisat.

De la seva banda, l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha considerat que és una “paradoxa” que “els que van fer un cop d’Estat” a Catalunya ara demanin “que es defensi l’Estat de dret”. “Utilitzen el ple per a la seva campanya de propaganda sense proves. Són experts en la propaganda i les mentires”, ha dit. I és que segons ell, l’independentisme “acusa d’espionatge sense proves” i és un “cavall de Troia de Putin a Europa”.

En una línia similar, Al seu torn, l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha lamentat la “victimització” dels polítics independentistes, La popular ha avisat que no acceptarà “ni una sola lliçó de legalitat d’un pròfug de la justícia”, en referència a Puigdemont, que ha intervingut just abans.

Segons ella, “el mínim que cal d’esperar dels serveis d’intel·ligència d’un país, sempre amb empara judicial, és que investiguin a aquells que prometen repetir delictes contra la democràcia i l’estat de dret”.

Encara més contundent, el diputat de Vox Jorge Buxadé ha considerat que “encara poc els han espiat i poc els han perseguit”.

La CE insta els estats investigar

En la seva intervenció al ple, l’eurocomissari de Pressupost, Johannes Hahn, ha condemnat “fermament qualsevol accés il·legal a les comunicacions interpersonals”. És per això que ha reclamat als socis comunitaris “examinar en profunditat” l’espionatge amb Pegasus.

Hahn ha recordat que la Comissió Europea (CE) no pot “investigar casos específics” i que són les autoritats estatals les que han de fer-ho. “És competència dels estats garantir la seguretat nacional”, ha recordat. A més, ha subratllat aquesta protecció de la seguretat s’ha de fer d’acord amb la legislació comunitària.

L’eurocomissari ha manifestat la voluntat de l’executiu comunitari de col·laborar amb la comissió especial de l’Eurocambra creada per investigar Pegasus i altres programes d’espionatge.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.