societat
Sobrepès i obesitat arriben a proporcions “epidèmiques”
L’OMS alerta que a Europa afecta al 59% dels adults
Només Amèrica té una taxa d’obesitat per a adults més elevada que la zona europea, que també inclou Rússia i diverses antigues repúbliques soviètiques
Un terç dels nens també pateixen sobrepès i obesitat
El sobrepès i l’obesitat han aconseguit proporcions “epidèmiques” a Europa i continuen creixent, segons ha advertit aquest dimarts en un informe l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que insta els països a prendre mesures per frenar-los.
El 59% dels adults i gairebé un de cada tres nens tenen sobrepès o obesitat i només Amèrica presenta una prevalença d’obesitat per a adults més gran que Europa.
Cap dels 53 països que integren la regió europea de l’OMS – que inclou també Rússia i diverses antigues repúbliques soviètiques– va pel camí de complir l’objectiu de frenar la pujada de l’obesitat i el sobrepès el 2025.
Tots dos causen al voltant d’1,2 milions de morts anuals, el 13% del total a la regió, i l’obesitat augmenta el risc de patir moltes malalties no transmissibles, com ara càncer, diabetis i malalties respiratòries i cardiovasculars.
L’informe ressalta, a més, que les persones amb sobrepès s’han vist afectades “de forma desproporcionada” per les conseqüències de la pandèmia de coronavirus, amb canvis perjudicials en el consum alimentari i l’activitat física que tindran efectes a la salut de la població en els propers anys i seran difícils de revertir.“L’obesitat no coneix fronteres. A Europa i Àsia Central cap país complirà l’objectiu de frenar la pujada de l’obesitat”, ha assenyalat el director d’OMS-Europa, Hans Kluge, que ha apuntat a augmentar la inversió i la innovació en salut per a desenvolupar sistemes sòlids per canviar la tendència.
L’OMS recorda que l’obesitat és un fenomen complex que va molt més enllà de la combinació d’una dieta inadequada i d’inactivitat física i que les primeres fases de la vida són fonamentals en la propensió a desenvolupar obesitat més endavant.
El màrqueting digital de productes alimentaris poc saludables per a nens i la proliferació dels jocs per internet contribueixen a l’augment dels casos de sobrepès i obesitat, adverteix l’informe.
Entre les polítiques que suggereix l’OMS figuren la implementació de mesures fiscals com a impostos sobre les begudes ensucrades i les subvencions al menjar sa; restriccions a la promoció de productes no saludables per a nens i la millora de l’accés a serveis de gestió del sobrepès a l’atenció sanitària