Dimiteix el cap de Frontex per les devolucions en calent
L’Oficina Europea de Lluita contra el Frau publicarà un informe que indicaria irregularitats en la seva gestió
Una ONG ha portat l’agència al TJUE per haver permès vulneracions dels drets humans
El poc prestigi que li quedava a Frontex (si és que encara en tenia) s’ha esfumat amb la sortida del seu director executiu. El cap de l’Agència pel Control de la Frontera Exterior de la UE, Fabrice Leggeri, va presentar ahir la seva dimissió enmig de l’escàndol per la seva presumpta connivència amb les devolucions en calent de persones al Mediterrani.
En la seva carta de dimissió, Leggeri diu que s’ha posat “en mans del consell administratiu de l’agència” amb l’excusa que el seu mandat havia estat modificat de manera “silenciosa”. Ara bé, la renúncia coincideix curiosament amb l’esperat informe de l’Oficina Europea de lluita contra el Frau (OLAF), que, segons han avançat algunes persones que l’han vist, indicaria irregularitats en la seva gestió de Frontex. Fa mesos que s’arrosseguen les denúncies sobre possibles devolucions il·legals a la frontera entre Grècia i Turquia, cosa que està prohibida segons la legislació internacional.
A la Comissió Europea van intentar mitigar el desprestigi de l’agència europea negant-se a comentar els detalls de l’informe de l’OLAF fins que aquest es faci públic. De totes maneres, un portaveu comunitari va admetre que ara la Unió Europea haurà “d’aprendre les lliçons” pertinents.
Als tribunals
Falta per veure si, saltant ara del vaixell, Leggeri podrà escapar-se de les responsabilitats judicials de tancar els ulls davant l’expulsió il·legal de potencials refugiats.
Just un dia abans de presentar la dimissió, l’ONG alemanya Sea Watch va presentar una demanda contra Frontex davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per presumptes violacions de drets humans al Mediterrani.
“El problema de Frontex no és només Fabrice Leggeri, el problema de Frontex és estructural. La seva dimissió no és suficient, cal un canvi total en la política migratòria de la Unió Europea”, denunciava ahir l’eurodiputada d’Unides Podem Sira Rego. I és que aquesta agència està en el punt de mira de l’opinió pública des de fa anys no només pel seu funcionament, sinó pel punt de partida del seu mandat: blindar el club europeu de l’arribada d’estrangers del sud.