Educació

Educació trenca amb els sindicats i manté calendari

El departament va anunciar ahir la decisió arran de l’absència dels representants dels docents en la reunió de dilluns

Retira la proposta d’incorporar 1.460 nous mestres de primària aquest curs

Ni més mestres per a primària i secundària ni canvis en el calendari escolar. El Departament d’Educació va tirar pel dret i va anunciar ahir que trencava les negociacions amb els sindicats i que, per tant, la proposta de reduir una hora lectiva als mestres el curs 2022/23, amb la contractació de 1.460 docents, i als professors de secundària el 2023/24, amb més de 2.000 professors, deixava de tenir vigència.

Aquesta proposta havia estat presentada durant la Setmana Santa, i en una reunió celebrada divendres passat els sindicats ja havien comunicat al departament que no estaven disposats a acceptar que el curs vinent només recuperessin l’horari previ a les retallades els mestres de primària. “Ja divendres els vam dir que ens ho van retallar a tots alhora i ho havíem de recuperar tots alhora”, va explicar ahir la portaveu nacional d’Ustec-Stes (IAC), Iolanda Segura.

El departament va justificar la decisió de trencar les negociacions, segons va explicar la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, adduint que dilluns s’havia convocat una reunió per tancar l’acord i els sindicats no s’hi van presentar.

Ahir mateix, però, Educació va fer públic al portal intern de centres la resolució de les plantilles per poder afrontar l’inici de curs, que començarà el 5 de setembre a infantil i primària i el 7 als instituts, sense incorporar els professors promesos a primària per poder reduir una hora lectiva. Això implica tornar a les 18 hores a secundària i a les 23 hores a primària.

Les mobilitzacions dels mestres van començar per protestar pel nou calendari escolar, però van anar creixent fins a convertir-se en un clam per recuperar l’horari lectiu previ a les retallades. “És una decepció, perquè hi vèiem, intuíem i percebíem una oportunitat”, va manifestar Collell, que va reivindicar els esforços del departament per arribar a un acord. “Em dol molt”, va dir.

Fonts de la conselleria creuen que la falta d’acord podria estar relacionada amb processos interns dels sindicats, que s’enfronten a un cicle electoral l’any vinent. Els sindicats, que acusen el departament d’intentar trencar la unitat, opinen, però, que la reacció d’ahir demostra que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray “està molt nerviós i enfadat”, segons el portaveu del Sindicat de Professors de Secundària, Joan Alís, especialment després del boicot a un acte en què participava el conseller a la Universitat de Barcelona. Alís va dir que el departament “menteix quan diu que sense acord no pot incorporar més docents” i augura que el conseller “no podrà fer cap acte públic tranquil fins que arribi a un acord”.

LA FRASE

El conseller no podrà fer cap acte públic tranquil fins que arribi a un acord amb nosaltres
Joan Alís
portaveu de professors de secundària

82.816 alumnes a la prova de sisè

Un total de 82.618 alumnes faran entre ahir i dijous les proves d’avaluació de sisè de primària, per valorar les competències i coneixements bàsics que han assolit al final de l’educació primària. L’alumnat prové de 2.273 centres educatius catalans, ja siguin públics, concertats o privats. Per serveis territorials, 13.659 són del Consorci d’Educació de Barcelona; 11.080, del Vallès Occidental; 10.079, del Maresme-Vallès Oriental; 9.160, del Baix Llobregat; 9.395, de Barcelona Comarques; 8.965, de Girona; 7.550, de Tarragona; 6.234, de la Catalunya Central; 4.669, de Lleida, i 1.827 de les Terres de l’Ebre.

D’altra banda, totes les escoles i instituts duran a terme, entre el 2 i el 27 de maig, una enquesta per tal de conèixer quin és el benestar emocional de l’alumnat. El qüestionari s’adreça a tot l’alumnat de cinquè i sisè de primària, d’educació secundària obligatòria, de batxillerat i de formació professional.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.