Política

El nou decret que regula la corona no obliga el rei a publicar els seus béns

El Tribunal de Comptes auditarà la casa reial, que haurà de publicar contractes i regals

És un “exemple de transparència”, diu el govern espanyol

El govern espanyol va aprovar, en el Consell de Ministres d’ahir, un decret que regula alguns aspectes sobre les finances de la corona, a la qual els pressupostos generals de l’Estat atorguen anualment una partida pròpia. A partir d’ara, el Tribunal de Comptes podrà auditar l’execució dels comptes reials. El decret va ser presentat com una modificació de “l’estructura i el funcionament” de la casa reial, i com una peça més de la cercada renovació de la imatge de la monarquia espanyola, tacada pels escàndols de corrupció de Joan Carles I. A finals del 2020, Pedro Sánchez va assegurar que s’emprendria un “full de ruta” per millorar “l’exemplaritat” de la monarquia, però no se n’havia concretat cap mesura fins ara.

Si bé el decret estableix que el Tribunal de Comptes podrà auditar els comptes del cap de l’Estat, no obliga a la declaració de béns del rei Felip VI ni de la resta de la família reial, que podrà publicar-la o no quan ho desitgi. Sí que hi estaran obligats els alts càrrecs que treballen a la casa reial a l’inici i al final del seu mandat, tal com ja és obligatori per als càrrecs electes i per als altres alts càrrecs de l’administració de l’Estat. El text també fixa l’obligació de publicar periòdicament les contractacions, l’execució pressupostària i els regals rebuts per la corona. Entre altres mesures que conté el decret hi ha el fet que la pàgina web de la casa reial haurà de publicar periòdicament “el pressupost i els estats trimestrals d’execució, tots els contractes subscrits, les retribucions, els regals institucionals i la memòria anual d’activitats”. Pel que fa als regals, es farà un “inventari” de tots els que rebi la família reial per estudiar si se’ls poden quedar, si passen a Patrimonio Nacional o si es donen a entitats sense ànim de lucre.

La inviolabilitat no es toca

El procés de “modernització” de la corona eludeix abordar un aspecte polèmic: la inviolabilitat de la figura del cap d’estat, que protegeix la Constitució i que impedeix que sigui jutjat per cap tipus de delicte. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va refredar ahir la possibilitat d’abordar-ho, tal com li van tornar a reclamar els partits independentistes i Unides Podem.

Félix Bolaños ha reivindicat que la norma és un “pas endavant molt important en la modernització i l’exemplaritat” de la monarquia espanyola, que, d’aquesta manera, “s’homologa als més alts estàndards d’altres cases reials europees”. L’executiu espanyol considera que la norma és “un exemple més de transparència” i “d’avenç en el retiment de comptes per donar resposta al que la ciutadania demana”. Bolaños ha remarcat que és “fruit de la feina feta en els últims mesos amb la casa reial, que s’ha intensificat en les últimes setmanes”. Una feina en què també s’ha treballat amb el PP, i dins del mateix executiu “pacíficament”, ha assegurat.

La casa reial no informa els partits independentistes

L’aprovació del decret es fa l’endemà que la casa reial publiqués el patrimoni del monarca, en un moviment més per distanciar-se dels escàndols de corrupció del seu pare. El patrimoni ascendeix a 2,6 milions entre comptes (uns 2,3 milions) i obres d’art, antiguitats i joies (uns 300.000 euros).

La casa reial va informar-ne el govern, el PP i altres grups polítics directament, però va excloure de la comunicació ERC, Junts, la CUP, Bildu i el BNG “per ser formacions que estan en contra de la Constitució del 1978”, segons fonts de la mateixa Zarzuela. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va treure-li ahir importància dient que la casa reial va tenir la “deferència amb alguns grups”. “Ho valoro positivament”, va afirmar.

Pablo Echenique, d’Unides Podem, va assegurar que no han estat informats del decret de la reforma, mentre que Gerardo Pisarello (En Comú Podem) va defensar que “si es volia enviar un missatge d’exemplaritat s’hauria de retirar el títol a l’emèrit”.

Gabriel Rufián, portaveu d’ERC, va dir que si el rei “estalvia tant és perquè no paga lloguer ni hipoteca, perquè ho fem nosaltres”. Míriam Nogueras (Junts) considera que la falta d’informació és “una humiliació afegida a la d’haver de pagar també pel seu nivell de vida”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.