conflicte bèl·lic a l'est d'europa
Varsòvia avalua tallar la seva contribució a la UE pel cost dels refugiats
El govern polonès reclama la creació de “fons especials” per a sufragar l’arribada de refugiats des d’Ucraïna
El govern polonès avalua la possibilitat de sol·licitar a la Comissió Europea suspendre temporalment la seva contribució al pressupost de la Unió Europea per a poder afrontar el cost d’acollir a refugiats ucraïnesos.
En una roda de premsa celebrada a Varsòvia, el vicepresident del govern polonès, Zbigniew Ziobro, ha anunciat haver presentat, en una reunió de l’executiu, una petició per a “la suspensió total o parcial de la contribució polonesa al pressupost de la Unió Europea”.
Segons Ziobro, que també ostenta el càrrec de ministre de Justícia, “això té a veure amb les despeses suportades (per Polònia) a causa de la guerra a Ucraïna i la crisi de refugiats”.
Les últimes dades disponibles de la UE corresponents a 2020 indiquen que Polònia va aportar aquest any a les arques comunitàries 4.881 milions d’euros.
Després d’afirmar que Polònia és el país del món que “brinda l’ajuda financera més gran a Ucraïna després dels Estats Units”, el viceprimer ministre ha declarat: “Tenim dret a proposar que les declaracions de solidaritat no siguin només paraules, sinó que s’expressin en ajuda financera real i tangible”.
El viceprimer ministre ha declarat: “Mentre duri aquesta crisi, aquesta situació històrica inusitada i sense precedents de l’afluència de gairebé tres milions de refugiats a Polònia, considerem demanar-li a la Comissió Europea (...) una suspensió de, si no tota, almenys una part significativa de la contribució que Polònia paga al pressupost de la Unió Europea”.
Ziobro ha apel·lat a “la cooperació mútua i la solidaritat” d’Europa i ha explicat que els diners que Varsòvia deixaria d’enviar a Brussel·les “no es destinarà a cap altre fi” que atendre els refugiats, “un objectiu que ha de ser comú per a tots nosaltres”, ha emfatitzat.
En les últimes setmanes, tant el president polonès, Andrzej Duda, com altres membres del govern han reclamat la creació de “fons especials” per a sufragar l’arribada de refugiats des d’Ucraïna.
Des que va començar la guerra a Ucraïna, les autoritats poloneses han registrat l’entrada al país de gairebé tres milions de refugiats, la majoria dones i nens, als quals es permet obtenir una identificació fiscal que els proporcioni accés a serveis públics com a sanitat i educació.