turquia
Grans protestes a Istanbul i altres ciutats turques per la condemna al dissident Osman Kavala
El tribunal l’ha acusat, juntament amb altres 7 detinguts més, d’“intentar enderrocar el govern”
Diverses organitzacions havien convocat per a aquest dimecres a la tarda protestes a diverses ciutats turques contra la condemna a cadena perpètua agreujada a l’activista i empresari Osman Kavala, així com altres veredictes de l’anomenat “Cas Gezi”.
A més d’Istanbul, també Ankara, Esmirna, Bursa, Antalya i una altra desena de ciutats han estat escenari de protestes aquest, encara que més petites que la d’Istanbul. La manifestació d’Istanbul ha tingut lloc entre fortes mesures policials i ha acabat de manera pacífica, però poc després els agents antidisturbis han intervingut contra grups d’activistes reunits en altres carrers del barri i han practicat diverses detencions.
El govern turc fa anys que prohibeix totes les manifestacions antigovernamentals a Istanbul, encara que de vegades es toleren algunes congregacions menors, sempre que no afectin els principals carrers i places de la ciutat.
L’Associació Mèdica de Turquia, la Unió de Cambres d’Arquitectes i Enginyers de Turquia, la Confederació de Sindicats Obrers Revolucionaris i “Solidaritat Taksim”, plataforma que va liderar les protestes del parc Gezi d’Istanbul en 2013, són algunes de les organitzacions que s’han sumat a la convocatòria.
Les manifestacions, de les quals la major es preveu en la cèntrica plaça Taksim d’Istanbul, estan convocades a partir de les 19.00 hora local (16.00 GMT) d’avui.
Kavala, de 64 anys i empresonat des de fa quatre anys i mig, va ser condemnat ahir a cadena perpètua per “intent d’enderrocar el govern”, en referència a les massives protestes antigovernamentals de 2013, desencadenades al parc Gezi d’Istanbul.
Juntament amb Kavala van ser condemnats a 18 anys de presó altres set acusats pel mateix delicte, segons han informat fonts de la defensa en les xarxes socials. Tots els condemnats són coneguts intel·lectuals, i entre ells hi ha juristes, cineastes i arquitectes.
Les condemnes hanoriginat una forta onada d’indignació dins i fora del país. Diversos governs occidentals, entre ells, els dels Estats Units i Alemanya, han demanat a Turquia l’alliberament immediat de Kavala i de la resta dels empresonats pel mateix cas.
Dins de Turquia és sobretot l’oposició, els artistes i els defensors dels drets humans els qui aixequen les veus contra les penes dictades en aquest cas, mentre que els cercles pròxims al govern i al president, Recep Tayyip Erdogan, guarden silenci.
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha demanat l’alliberament de Kavala per falta de sospites raonables que hagi comès algun delicte. Al febrer passat, el Consell d’Europa va fer un pas més per a sancionar a Turquia per no alliberar l’empresari, i va demanar al TEDH que reexamini el cas.
“Aquest govern tirànic i sense llei, que ha caigut sobre el nostre país com un malson, continua desgraciadament calcigant la llei”, ha dit Kemal Kiliçdaroglu, cap del principal partit opositor, el socialdemòcrata Partit Popular Republicà (CHP).
“Aviat posarem fi a aquesta persecució i restablirem la Justícia”, ha agregat el líder opositor, en aparent referència a les eleccions parlamentàries de l’any que ve a Turquia.
Un expresident turc qualifica de “vergonyosa” la cadena perpètua a l’activista Kavala
Abdullah Gül, expresident i exprimer ministre de Turquia, ha qualificat avui de “vergonyós” el judici per colpisme a l’activista i empresari Osman Kavala que va acabar ahir amb una condemna de cadena perpetua per a ell i llargues penes per a altres set intel·lectuals.
“La decisió sobre Kavala i els seus amics ha ferit profundament a la consciència pública. A mi també em va entristir. En el futur, es parlarà d’aquest cas com un judici vergonyós pel que fa al procés judicial” ha assenyalat Gül, un dels fundadors de l’AKP, el partit de l’actual president turc, Recep Tayyip Erdogan.
Gül era el president de Turquia en 2013, quan es van produir les multitudinàries protestes contra el govern d’Erdogan, en aquells dies primer ministre, per les quals s’ha condemnat ara a Kavala.
El conegut filantrop, empresonat des de fa quatre anys i mig, va ser sentenciat ahir a cadena perpetua per un delicte d’ “intent d’enderrocar el Govern”.
Gül, distanciat d’Erdogan i de l’AKP des de fa temps, ha dit que la sentència d’ahir és una “pesada càrrega per a Turquia” i arriba en un moment en el qual els drets humans i la justícia a Turquia “ja estaven sent qüestionats”.