Política

La CUP demana que es “recapaciti” sobre el canvi de la llei de política lingüística

Els grups es van donar unes setmanes més de marge per mirar d’ampliar l’acord abans de dur la modificació al ple

La CUP creu que els partits que han pactat la modificació de la llei de política lingüística “han de recapacitar”. La iniciativa, registrada el 24 de març passat pel PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem, no va arribar al ple la setmana passada, com es preveia d’entrada, sinó que hi arribarà la darrera setmana d’abril, després que Junts el congelés ja en un primer moment i de comú acord amb la resta es decidissin donar unes setmanes més de marge per buscar un acord més ampli. La diputada dels anticapitalistes Laia Estrada ha denunciat avui que si els grups parlamentaris “són fidels al que han expressat sempre, haurien de deixar enrere aquest acord, que és una autèntica barbaritat i vergonya”. “Si no ho fan, hauran de donar explicacions sobre què hi ha darrere”, ha valorat.

Més atenció als CAP

D’altra banda, en el dia de l’Atenció Primària, la CUP ha denunciat que el govern “no fa res significatiu” per millorar aquest sector, més enllà de “pedaços”. La CUP demana que s’hi inverteixi el 25% del pressupost de Salut. Estrada ha denunciat que malgrat que la majoria de grups parlamentaris “posen èmfasi en la importància de defensar una atenció primària forta”, això “no es tradueix en res”. “Denunciem que, malgrat les proclames, no hi ha la voluntat real d’enfortir l’atenció primària”, ha lamentat. Alguns dels punts que la CUP ha demanat al govern són l’eradicació de “les barreres d’accés a l’atenció primària” o que es millorin els equipaments i les condicions laborals dels treballadors.

Òmnium endureix la postura

En una taula rodona dilluns al vespre a l’Institut d’Estudis Catalans sobre el català a l’escola que va reunir diversos lingüistes i experts en llengua, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, va denunciar l’anomalia que suposa que el poder judicial modifiqui el model d’escola catalana imposant-hi a sobre un 25% de classes en castellà. “És impropi de societats democràtiques que els tribunals determinin com ha de treballar l’escola i alterin els plans ideològics”, va lamentar, per constatar: “no hi ha cap país europeu on això passi, és una ingerència inacceptable”.

Dissabte, en un missatge als socis difós aquest dissabte , Antich ja havia endurit el missatge sobre la modificació de la llei de política lingüística, i va deixar clar que no hi donaran suport si no es té en compte el consens que ja es va presentar la setmana passada en la comunitat educativa i científica, en el marc de Somescola, que agrupa una seixantena d’entitats. “Dijous vam comprovar que el consens entre àmbits molt diversos hi és. Reclamem que se les tingui en compte; si no, no serà un acord de país”, rebla Antich, que reivindica que el català “és i ha de ser la llengua vehicular a l’escola”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.