Salut

Passaports a punt?

Els joves que es van vacunar primer tenen el certificat de vacunació caducat si no han rebut la tercera dosi

Cada cas és diferent i cal estudiar-lo a partir de les dates de vacunació i de malaltia

En alguna circumstància es renova posant la dosi de reforç per sota de l’edat indicada

La probabilitat de no poder obtenir-lo és mínima, però existeix

Els darrers set dies s’han generat 101.609 nous passaports covid

Immersos com estem en època de crisi i de pandèmia, per marxar uns dies de vacances no només cal tenir ben present el pressupost. Convé també informar-se sobre les restriccions anticoronavirus del lloc de destinació i, sobretot si es vol marxar a l’estranger, serà crucial tenir a punt el passaport covid, una eina que potser tenim oblidada des que es va deixar de demanar en bars i restaurants, però que encara continua ben vigent per garantir una certa seguretat en els desplaçaments. El problema, però, és que amb la majoria de la població vacunada de fa temps, pot donar-se el cas que aquest document ja hagi caducat i, en el cas dels més joves, que fins i tot calgui posar una dosi de reforç abans del que indiquen les recomanacions per tornar-lo a aconseguir. La situació de cada cas pot variar molt en funció de les dates de les vacunacions i de les possibles infeccions, de manera que cal estudiar cada cas a partir de les pautes que oferim a continuació.

Per començar, cal deixar clar que el certificat de vacunació no té data de caducitat si s’ha rebut la pauta completa i també una dosi de reforç. Per tant, qui es trobi en aquesta situació no ha de patir, almenys a dia d’avui. Amb tot, convindria no refiar-se de cara a l’estiu, perquè els tècnics de la Unió Europea es plantegen fer modificacions de la normativa davant la cada cop més assumida davallada de les defenses a mesura que passen els mesos.

En canvi, els certificats de vacunació de pauta completa, però sense reforç, només tenen una validesa de nou mesos (inicialment eren sis, però es van ampliar). Així doncs, qui es pot trobar que el certificat oblidat en algun lloc del mòbil ja no serveix és qui només hagi rebut dues dosis (o una si ha passat la malaltia). Això abasta qualsevol perfil d’edat, però, en principi, qui té més risc de trobar-se en aquesta situació durant la Setmana Santa és la població més jove. La franja de vacunació per a la població de 16 a 29 anys es va obrir a finals de juny, de manera que, en funció de les dates de les inoculacions i dels viatges, pot ser que els més complidors i primers a punxar-se ja hagin superat els 9 mesos de vigència del passaport covid per a aquests casos.

Aquesta mateixa situació també es pot reproduir d’aquí a pocs mesos, i fins i tot amb adolescents amb edats encara menors de 16 anys, davant l’allau de viatges de final de curs, intercanvis, colònies i camps de treball a l’estranger que hi pot haver en el tram final de curs o en els primers mesos de les vacances escolars. En principi, l’eventual caducitat del certificat covid es resol de manera senzilla: n’hi ha prou amb programar la inoculació de la tercera dosi de la vacuna anticovid. Els problemes, però, poden venir en cas que sigui impossible fer-ho si s’acaba de passar la malaltia (convé esperar cinc mesos per al reforç, però permeten rebre’l a partir de quatre setmanes després de la infecció) o si encara no s’han complert els 18 anys, l’edat a partir de la qual està indicada la tercera dosi.

Amb tot, el Departament de Salut aclareix que hi ha solucions per a la immensa majoria de situacions. De fet, si algú acaba anul·lant un viatge per falta del certificat covid només serà per falta de previsió o per una acumulació de circumstàncies fruit de molta mala sort.

La cap del servei de Medicina Preventiva del Departament de Salut, Montse Martínez, recorda que el certificat covid “no és només una prova de vacunació, sinó que també inclou la possibilitat de recuperació de la malaltia i de prova diagnòstica amb resultat negatiu” i que aquestes possibilitats també s’han de tenir en consideració a l’hora de planificar el viatge. Per tant, les persones que tinguin el certificat de vacunació caducat i no vulguin o puguin posar-se la dosi extra, sempre podran renovar-lo fent-se un test en un dels centres homologats per a aquesta finalitat, i també el tindrien vigent en cas d’haver passat la covid amb una prova diagnòstica també homologada o dins dels circuits del sistema de salut de Catalunya (queden exclosos els TAR d’automostra o els supervisats a les farmàcies). Els certificats de recuperació tenen una validesa de sis mesos, mentre que els de prova negativa, només 72 hores en el cas de les PCR i 24 si es tracta d’un TAR.

La cap del servei de Medicina Preventiva del Departament de Salut és conscient que en la validesa i caducitat dels certificats “hi intervenen molts factors”, però recorda que el certificat hi és “no per complicar l’existència al ciutadà sinó per facilitar la mobilitat”. També accepta que existeix alguna situació teòrica en la qual alguna persona podria no tenir accés a cap modalitat d’aquest document, per bé que és molt improbable que hi hagi molts afectats. Es tractaria de persones que només tinguin la pauta completa de vacunació administrada fa més de nou mesos, que hagin passat la malaltia recentment sense estar acreditats en el sistema i que encara donin positiu en una prova diagnòstica.

En tot cas, Salut intenta facilitar l’accés al certificat amb un web que resol les preguntes freqüents i fins i tot ha habilitat l’administració de la dosi de reforç per sota de l’edat indicada, els 18 anys, per tal de poder aconseguir-lo. Per tant, els adolescents de 12 a 18 anys poden tenir accés a una dosi addicional, no per una necessitat mèdica sinó administrativa, sempre que els seus pares ho justifiquin de manera suficient. De fet, a la UE també s’està valorant la conveniència de mantenir en vigor la necessitat de presentar el passi covid des dels 12 anys o si, com sembla, es pot elevar l’obligatorietat als majors d’edat. En tot cas, el debat sobre l’aplicació d’aquesta eina està obert: “Si s’utilitza bé, té sentit per identificar les persones ben protegides. Per tant, no hauria de tenir una validesa eterna com passa ara, sinó identificar qui ha rebut una dosi en els últims sis o nou mesos i no representa cap perill per viatjar”, argumenta l’infectòleg Oriol Mitjà.

Tendència clara a la retirada de restriccions
La majoria d’estats de la UE estan retirant les condicions restrictives contra la covid, en un intent de conviure amb la malaltia. Com que l’estat espanyol encara no ho fa, és possible que si es viatja a una capital europea, la necessitat del passaport sigui més per tornar a casa que no pas per fer turisme. En tot cas, cada país té les seves pròpies condicions, de manera que convé consultar-les prèviament. A nivell europeu, molts dubtes es poden resoldre consultant el web reopen.europa.eu
15,7
milions de certificats
covid s’han expedit a Catalunya des que es va habilitar aquest servei, a principis de juny del 2021. En concret, n’han estat 15.772.540.
4,8
milions de repeticions
innecessàries s’han fet durant aquest temps per peticions repetides quan els certificats generats encara eren vàlids.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.