Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
Les negociacions de pau es torcen amb acusacions russes que Ucraïna no respecta els acords d’Istanbul
Rússia diu que Ucraïna està controlada pels Estats Units i els seus aliats
Les negociacions per a un alto el foc a Ucraïna s’han torçat aquest dijous amb acusacions que Kíiv ha fet marxa enrere a alguns dels acords aconseguits amb Rússia a Istanbul, mentre que el Donbass està a l’espera d’una imminent ofensiva final de les tropes russes. “Veiem que el règim de Kíiv està controlat per Washington i els seus aliats, que empenyen al president Volodímir Zelenski a continuar les accions militars”, ha afirmat Serguei Lavrov, ministre d’Exteriors rus, en un vídeo difós pel seu departament.
Les discrepàncies en la taula de negociacions coincideixen amb la condemna internacional dels “crims de guerra” suposadament comesos per les tropes russes a la regió de Kíiv, especialment en Butxa, símbol de la brutalitat de la guerra. La retirada de les tropes russes de la regió de Kíiv i de Txernihiv i la seva reagrupació per a centrar-se en la conquesta de l’est del país (el Donbass) sembla haver canviat les cartes en mans de cada bàndol en conflicte, encara que cap d’ells sembla disposat, de moment, a renunciar a les converses.
Lavrov, que ja va vincular fa dies el “muntatge” de Butxa amb l’interès a torpedinar les negociacions, ha denunciat avui una reculada en les negociacions a causa d’un sobtat canvi de postura de Kíiv, al qual va acusar d’intentar “allargar” i fins i tot “avortar” el procés.
Lavrov ha precisat que ahir dimecres la part ucraïnesa va presentar “el seu projecte d’acord” que abandona “punts molt importants” consensuats en la reunió del 29 de març a Istanbul.
“En aquest document els ucraïnesos van formular clarament que les futures garanties de seguretat a Ucraïna no s’estendrien a Crimea i Sebastòpol. En el projecte d’ahir aquesta clara afirmació està absent”, ha explicat Lavrov.
“Figura la idea que els assumptes de Crimea i el Donbass s’abordaran en la reunió dels presidents de Rússia i Ucraïna. Tots recordem com el president Zelenski va assegurar més d’una vegada que aquesta reunió és possible solament després del cessament de les accions militars”, va subratllar i va agregar: “La idea és evident, però inadmissible”. “Segurament en la pròxima etapa la part ucraïnesa demanarà la retirada de les tropes, afegint més i més condicions”, va agregar.
A més, Kíiv també hauria modificat la clàusula respecte al fet que, com Ucraïna accepta l’estatus neutral, no nuclear i al marge de blocs militars, qualsevol exercici militar en el seu territori amb participació de “contingents estrangers” només es podria celebrar amb l’acord de “tots els països garants, inclòs Rússia”. Segons el cap de la diplomàcia russa, en la nova proposta ucraïnesa “aquest punt inequívoc ha estat modificat”, ja que ara Kíiv sí que podria celebrar maniobres “amb el beneplàcit de la majoria dels països garants, sense cap al·lusió a Rússia”.
Malgrat “totes les provocacions, la delegació russa continuarà el procés negociador, presentant el nostre projecte d’acord en el qual estan plasmades de manera clara i completa les nostres posicions claus inicials i les nostres demandes”, va recalcar.
En resposta, l’assessor presidencial ucraïnès Mikhailo Podoliak ha defensat que la seva delegació es comporta de manera responsable i ha acusat Moscou de “pressionar” a Kíiv amb declaracions especulatives i provocadores.
Preparatius per a l’ofensiva al Donbass
L’exèrcit rus es prepara per a llançar en qüestió de “tres o quatre dies” l’ofensiva final en el Donbás, segons les autoritats de Lugansk lleials a Kíiv.
L’Estat Major General de les Forces Armades d’Ucraïna ha confirmat “els preparatius de l’operació ofensiva en l’est d’Ucraïna, que té com a objectiu establir el control total sobre el territori de les regions de Donetsk i Lugansk”.
En una demostració que Kíiv espera el pitjor, les autoritats ucraïneses han demanat a la població civil que abandoni, a més de les regions de Donetsk i Lugansk, les de Khàrkiv i Dnipró, ja que després pot ser ja massa tard.