El PSOE es desmarca de la resolució sobre el Sàhara després de les crítiques de Podem
Fonts parlamentàries socialistes avancen que votaran en contra de la proposició no de llei encara que no s’hi introdueixin esmenes
El partit de Pedro Sánchez havia anunciat que hi donaria suport si no hi havia canvis en el text original
El grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats votarà finalment en contra d’una proposició no de llei favorable al referèndum d’autodeterminació per al Sàhara Occidental després de les crítiques cap al govern expressades per Unides Podemos, un dels impulsors del text, durant el debat d’aquest dimecres al ple.
El portaveu del PSOE a la cambra baixa, Héctor Gómez, ha anunciat que si no canviava el text original votarien favor de la proposició no de llei presentada per Unides Podem, ERC i Bildu, que dona suport explícit a les resolucions de l’ONU que contemplen un referèndum d’autodeterminació per al Sàhara Occidental.
No obstant això, fonts parlamentàries socialistes han avançat que aquest dijous votaran en contra d’aquesta iniciativa al ple del Congrés, independentment de si s’introdueixen o no canvis al text a través d’esmenes.
El motiu adduït són les “dures” crítiques que els socialistes afirmen haver rebut durant el debat del text per part de Gerardo Pisarello, diputat del grup d’Unides Podemos, formació que governa en coalició amb el PSOE.
“No podem avalar el seu discurs”, han explicat les mateixes fonts, que han denunciat que Pisarello hagi “atacat” l’executiu de Pedro Sánchez durant la seva intervenció i que hagi comparat la situació del Sàhara amb la d’Ucraïna.
Durant el debat de la iniciativa, el diputat dels comuns ha comentat que el dimarts el Congrés va reconèixer en un acte el dret del poble ucraïnès a “existir” enfront de “les pretensions neozaristes de Vladímir Putin”. “Res justificaria que no es defensi amb la mateixa convicció el dret del poble sahrauí a determinar-se lliurement enfront de les pretensions colonialistes de Mohamed VI”, ha afegit en referència al rei del Marroc.
A més, ha considerat “pertorbador” el tracte “d’aliat i gran amic” donat per Sánchez a Mohamed VI en la carta on va assumir la proposta d’autonomia de Rabat per al Sàhara Occidental. A parer seu, un govern progressista no pot emprar aquest llenguatge, que li fa perdre credibilitat com a “mediador” per al Sàhara.
El debat parlamentari sobre el Sàhara ha tingut lloc un dia abans del viatge a Rabat del president del govern, Pedro Sánchez, convidat pel rei del Marroc, per refermar les relacions entre els dos països.
La majoria de grups, incloent Unides Podem i els socis parlamentaris del govern, han criticat el canvi de postura de l’executiu de Sánchez sobre el Sàhara Occidental, ja que el PSOE havia secundat històricament el dret d’autodeterminació de la excolònia espanyola.
La proposició no de llei que finalment rebutjarà el PSOE ratifica el suport del Congrés a les resolucions de l’ONU i a la missió de Nacions Unides al Sàhara Occidental “en el convenciment que només el diàleg, la negociació i l’acord dut a terme de bona fe i de manera constructiva, conforme al dret internacional, ajudaran a aconseguir una solució política justa, realista, viable, duradora i acceptable per totes dues parts” en aquest conflicte.