“Sembla el 37 a Gernika”
Zelenski equipara al Congrés el drama a Butxa i Mariúpol amb les bombes de la legió Còndor nazi en la Guerra Civil
Ataca Porcelanosa, Maxam i Sercobe pel negoci rus
Els únics a no aplaudir: la CUP i Santiago
Igual que Putin a Butxa, pel No-Do el bombardeig va ser un muntatge
L’endemà de trepitjar Butxa –“són crims de guerra i seran reconeguts com a genocidi”, afirmava in situ davant l’horror dels cadàvers de compatriotes executats amb les mans lligades–, la veu de Volodímir Zelenski va arribar a l’hemicicle del Congrés, engalanat ahir amb la bandera d’Ucraïna en un pla d’igualtat amb l’espanyola i l’europea. Com ha fet en totes les places de la gira telemàtica, Zelenski va fer esment d’un episodi històric autòcton com a recurs per colpejar les consciències locals. “Som a l’abril del 2022, però sembla l’abril del 1937, quan el món es va assabentar de l’atac a Gernika.” Amb l’elecció d’aquest episodi, Zelenski no només connecta el drama del present i l’imaginari republicà de la Guerra Civil, sinó que fa palès que el bombardeig de la legió Còndor nazi en dia de mercat ara fa 85 anys, el 26 d’abril del 1937, va ser considerat per Franco un muntatge dels rojos com ara ho són els crims de Butxa per part de Putin. Entre els 600 presents –diputats, senadors i autoritats–, només quatre no van aplaudir Zelenski: Mireia Vehí i Albert Botran (CUP); el secretari d’estat de l’Agenda 2030 i secretari general del Partit Comunista d’Espanya (PCE), Enrique Santiago, i Néstor Rego (BNG).
Amb els 350 escons retirats perquè les àmplies butaques encoixinades dels diputats –no així les blaves de Pedro Sánchez i els ministres– fossin substituïdes per unes cadires senzilles per duplicar així l’aforament del Congrés i encabir-hi també els senadors, la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, va donar la benvinguda a les 17.17 h a Zelenski a través de les pantalles instal·lades ad hoc. Quan va sentir l’ovació de rebuda en veure’l a la pantalla, el president d’Ucraïna –ahir no duia la seva emblemàtica samarreta verd militar, sinó una camisa del mateix color– es va posar la mà al cor amb emoció.
Companyies pel seu nom
Nens i noms a l’espatlla
Enmig d’un silenci sepulcral, Zelenski va tocar el cor dels presents. “Les mares d’Ucraïna escriuen a les espatlles dels seus fills amb bolígraf els seus noms i els de les persones properes perquè si maten els seus pares hi hagi una petita possibilitat que aquests nens siguin salvats”, va relatar. Dit això, va exigir a Espanya que “ajudi amb armes i amb sancions”. Prèviament, davant el Consell de Seguretat de l’ONU, Zelenski va exigir posar fi al poder de vet de Moscou a tot: “O expulsar Rússia o la reforma per superar el vet. Si no, el següent pas és que el Consell de Seguretat de l’ONU es dissolgui.”
El president espanyol el va correspondre: “El seu relat ha estat esglaiador. Atrocitats com ara les de Butxa i Mariúpol són crims de guerra que no poden quedar impunes.” “Faig una crida des de Madrid a Putin a seure amb seriositat a la taula de negociació i posar fi a la guerra”, sentenciava mentre que a la pantalla l’aplaudia Zelenski. Sánchez també va emocionar el president ucraïnès recordant els centres d’acollida oberts a Barcelona, Madrid, Alacant i Màlaga. Des de Santiago Abascal (Vox) fins a EH Bildu, passant per Míriam Nogueras (Junts) i Gabriel Rufián (ERC), tots van aplaudir Zelenski.
Porcelanosa reaccionava a l’acusació de Zelenski amb un comunicat en què desmentia que hi operi. “Des que es va iniciar el conflicte, Porcelanosa va prendre la decisió d’aturar qualsevol activitat econòmica a Rússia, on no existeix una xarxa de distribució pròpia, com sí que succeeix a Espanya [...]. L’única acció comercial que ha tingut lloc a Rússia respon al mínim dels contractes fixats amb els distribuïdors multimarca abans de la guerra”, argumenta la firma de ceràmica.
LES FRASES
Expulsió de 25 diplomàtics russos
Hores abans que el Congrés obrís la seva tribuna a Serhii Pohoreltsev (ambaixador d’Ucraïna), Dmitro Matiustxeno (ministre conseller de l’ambaixada) i Serhii Vtorikh (agregat militar), Madrid va comunicar l’expulsió de 25 diplomàtics i personal de l’ambaixada russa, però no així el seu ambaixador, Iuri Kortxagin, que seguirà en territori espanyol. “No està inclòs l’ambaixador perquè volem donar una oportunitat al diàleg com hem fet des de l’inici de la crisi”, es va justificar el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares.
Pel cap de la diplomàcia espanyola, els 25 expulsats de Madrid “representen una amenaça per a la seguretat d’Espanya”. Albares espera una represàlia “simètrica” per part de Moscou amb el cos diplomàtic. “El que no seran simètrics són els motius”, aclaria. Albares alerta que l’expulsió serà vigent durant “uns dies”, sense concretar.