Política

Política

Anna Gabriel porta la vulneració de drets al Tribunal de Justícia de la Unió Europea

L’advocat de la cupaire exiliada assegura insta la justícia europea a intervenir per corregir la posició del Tribunal Suprem espanyol

L’advocat Benet Salellas, en representació de l’exiliada Anna Gabriel, assistirà a la vista al Tribunal de Justícia de la Unió Europea prevista per aquest dimarts, on prendrà la paraula per ampliar oralment la resposta que ja es va presentar per escrit a les qüestions prejudicials elevades pel jutge Pablo Llarena, on s’apuntava que la causa contra Gabriel s’havia de traspassar a un jutjat ordinari de Barcelona (com li correspondria per llei).

Llarena s’hi va negar, argumentant que abans de poder prendre cap decisió sobre qui és el jutge competent, cal que Gabriel vagi a Madrid per comparèixer a la seu del Suprem. Però en les consideracions que feia el jutge hi havia, segons Salellas, un argument de pes per a Gabriel per a malfiar-se d’una possible compareixença al Suprem. El magistrat destacava un dels arguments que havia exposat l’advocacia de l’Estat, actuant en representació del govern espanyol, segons el qual l’acusació contra la cupaire encara “s’havia de concretar”. “És a dir, que no hi havia pas res decidit, amb cap seguretat, que si es presentava davant Llarena l’acusació en el procediment judicial que se li obrís fos només per desobediència, i no per cap altre delicte, com ara la sedició”, afirma la CUP en un comunicat.

El plantejament de l’advocat de Gabriel, que s’ha coordinat amb la resta d’advocats dels exiliats que també seran presents a la vista, és insistir a defensar el valor dels drets fonamentals en el sistema europeu de justícia. Des d’aquesta perspectiva, la posició de Gabriel ha estat la de denunciar que no es respecten els drets fonamentals al Suprem, començant pel dret al jutge predeterminat per la llei, tal com ha fet evident des del primer escrit que va presentar a la causa el gener del 2018 al·legant que no havia de ser jutjada en cap cas a Madrid i que es remetés la seva causa a Barcelona. En el marc del procés prejudicial davant del TJUE el plantejament ha estat en tot moment de defensar que la justícia belga ha estat encertada perquè ha protegit Lluís Puig del risc de vulneració de drets fonamentals i d’aquesta manera ha llançat el missatge de la necessitat de protegir qualsevol persona incursa en un procediment penal quan hi ha risc que li siguin vulnerats els drets fonamentals.

Per l’equip de defensa de Gabriel, la resolució de les prejudicials en aquesta vista al TJUE és una nova oportunitat per triar entre avançar i reforçar en la construcció d’un sistema que tingui els drets fonamentals en el centre o en canvi de validar l’esquema d’una Unió Europea que gira l’esquena a les situacions d’injustícia. Salellas assegura que “la posició del jutge Llarena i de la fiscalia espanyola ha estat la de voler construir unes fronteres per evitar que els drets fonamentals construïts a Europa després de la Segona Guerra Mundial siguin efectius i reals en la justícia espanyola”. “Ara els que ens toca a nosaltres és reiterar que els drets humans són un punt de partida indiscutible en qualsevol dret que vulgui predicar-se democràtic. Per això defensarem que la justícia dels tribunals europeus no pot restar indiferent i que ha d’intervenir per corregir la posició del Tribunal Suprem espanyol”, resol l’advocat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.