La retirada progressiva de la mascareta ja pren forma
El Congrés aprova una moció per retirar-la amb els vots del PSOE
La interterritorial tornarà a abordar el tema la setmana vinent
Si no hi ha concrecions, Salut tirarà pel dret amb les escoles
El Congrés dels Diputats va aprovar ahir una moció que demana al govern eliminar l’ús de la mascareta en interiors “en línia amb l’evidència científica, amb la situació epidemiològica i amb la perspectiva comparada”. Tot i no ser d’obligat compliment, la iniciativa, impulsada per Ciutadans, convida a l’optimisme, ja que va rebre els vots a favor del PSOE (Unides Podem es va abstenir) després que s’incorporés al text que el Consell Interterritorial és el marc on fer “els passos adequats per abordar la reconsideració de les mesures per contenir la pandèmia”.
Justament, la pròxima reunió d’aquest òrgan s’hauria de celebrar dimecres vinent i està previst que s’abordi de nou aquesta qüestió. La secretària de Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, ja fa un temps que ho planteja en cadascuna de les trobades i darrerament hi ha més territoris que s’han afegit al carro. En aquest sentit, el president de l’executiu, Pedro Sánchez, va dir aquesta setmana que el Ministeri de Sanitat retirarà l’obligació de dur mascareta als interiors “al segon següent” que els professionals i experts ho recomanin.
En tot cas, el Departament de Salut de la Generalitat ja s’ha cansat de sentir aquesta cantarella. Per tant, tornarà a insistir en la pròxima sessió de la interterritorial en la necessitat d’eliminar l’ús de les mascaretes en determinats entorns i, si veu que l’Estat continua donant allargues, plantejarà a la comissió delegada del govern tirar pel dret i començar a retirar la mascareta en l’educació primària. “No podem esperar més, els nanos no han d’estar tot el dia amb la mascareta”, va defensar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.
El govern estatal treballa amb l’escenari d’eliminar el tapaboques dels interiors després de Setmana Santa, però el doctor és partidari de començar abans a fer passos cap a la normalitat, segons explicava en una entrevista a RAC1. Argimon creu que ara mateix “és una decisió més política que tecnicocientífica” i recorda que diferents societats científiques i pediàtriques fa temps que ho demanen. A més, estudis recents confirmen que la mascareta “ajuda poc” a contenir la covid en entorns escolars i els pedagogs sostenen que dificulta l’aprenentatge.
El conseller admet que li costa actuar al marge del que fa la resta de l’Estat, però insisteix: “Els nens no poden seguir així, els hem de treure la mascareta.” En tot cas, si Catalunya relaxa aquesta mesura pel seu compte, tampoc no serà a temps de fer-ho abans de Setmana Santa.
Sobrecost de la llum
Els efectes de la pujada de l’electricitat també suposen un llast per al Departament de Salut, que preveu un sobrecost d’entre 200 i 250 milions d’euros en aquesta partida, uns recursos que no es podran destinar a l’atenció mèdica. L’hospital de Bellvitge, per exemple, va patir un increment de 500.000 euros en la factura del darrer octubre.
Oriol Mitjà: “A Catalunya li cal un pla”
L’infectòleg de l’hospital Germans Trias Oriol Mitjà va atiar ahir la polèmica amb el conseller Argimon aprofitant la presentació del seu darrer llibre, El món que ens espera (Columna Edicions). El científic, contrari a aixecar l’aïllament dels positius, va deixar caure que Salut no va sotmetre el nou protocol anticovid a la valoració del comitè d’experts “perquè sabia que la resposta no els agradaria”. L’investigador tem una setena onada i, interrogat per quines mesures aplicaria, va ser contundent: “Catalunya necessita un pla que prevegi tots els escenaris i què fer en cadascun. El mínim seria vacunar els vulnerables cada sis mesos i la resta, cada 12. Les mascaretes ara es podrien treure, però controlant la ventilació i la qualitat de l’aire a la restauració i els gimnasos, i s’haurien de mantenir els tests i els aïllaments dels positius.”