Avís contra atacs químics
Biden adverteix Putin que els aliats respondran a l’ús d’armes químiques a Ucraïna “en funció de com siguin utilitzades”
El bloc occidental exhibeix unitat davant de Rússia amb una triple cimera de líders a Brussel·les
Una guerra nuclear, biològica o química a Ucraïna ja no sembla una bogeria impròpia d’un dirigent com Vladímir Putin, a ulls d’Occident. L’OTAN es prepara per a aquest terrible escenari, i no només preveu enviar més ajuda a l’exèrcit ucraïnès, sinó que també enfortirà la seva capacitat per repel·lir atacs d’aquest tipus i, fins i tot, podria actuar en funció de la seva magnitud.
Així ho van decidir ahir els membres de l’Aliança Atlàntica, reunits de forma extraordinària a Brussel·les, que acull la seu de l’OTAN. Feia dies que el president dels EUA, Joe Biden, alertava del “risc real” d’un atac químic de Rússia a Ucraïna, i ahir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va assegurar als líders aliats en una intervenció telemàtica que els russos havien utilitzat bombes de fòsfor, un material militar que es considera una arma química.
L’Aliança no ho va confirmar, però ha assumit les tesis estatunidenques: el Kremlin busca un “pretext” per llançar un atac “químic o biològic” contra el territori ucraïnès. Tant és així que Biden va amenaçar Putin de respondre “a l’ús d’armes químiques a Ucraïna en funció de com s’utilitzin”. “Ho decidirem en el seu moment”, va puntualitzar en una roda de premsa a Brussel·les. Sigui com sigui, el cap militar de l’OTAN, Tod D. Wolters, ja ha decidit activar de forma preventiva “elements de defensa química, biològica, radiològica i nuclear”, segons va explicar ahir el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg. Un reforç de la defensa col·lectiva que serà generalitzat els pròxims mesos i que implicarà un augment de la despesa militar dels aliats.
En paral·lel, enviaran més equipament defensiu a Ucraïna, que ahir tenia moltes esperances en la triple cimera de l’OTAN, el G7 i la Unió Europea per abordar la invasió russa. Amb aquestes tres reunions d’altíssim nivell, el bloc occidental i el Japó no només volien coordinar els pròxims passos ara que es compleix un mes de la guerra, sinó també mostrar unitat davant Rússia.
“La Xina ha d’entendre que el seu futur econòmic està més a prop d’Occident que de Rússia”, deia ahir Biden. A Pequín no li convé aferrar-se a un bàndol amb la Rússia de Putin si no vol que s’acceleri la guerra comercial amb els EUA, avisa Washington. La cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es reunirà divendres de la setmana vinent amb el president xinès, Xi Jinping, per intentar acostar posicions.
Expulsió del G20
Un dels temes que podrien estar sobre la taula és el futur de Rússia en el G20, el club mundial de les economies més potents. Biden n’exigirà l’expulsió. Ara bé, com ja anticipa la negativa d’Indonèsia, país que ostenta la presidència de torn, demanarà que Ucraïna pugui assistir a la trobada de líders a l’octubre. Una provocació que segueix l’estratègia d’Occident per parar els peus de Putin: aïllar-lo en l’àmbit econòmic i internacional.