Medi ambient

Respir a les reserves d’aigua

A Darnius, el volum embassat augmenta del 40% fins a més del 56%, i pujant

L’ACA no revisarà si aixeca l’alerta per sequera a l’Alt Empordà fins a final de mes

La pluja intensa dels últims dies farà que els nivells pugin més

L’acumulació de litres de pluja com a conseqüència de deu dies de llevantada comença a notar-se, sobretot allà on la sequera era més extrema, l’embassament de Darnius-Boadella, que el 12 de març havia perdut el nivell del 40%, però de mica en mica ha superat el nivell del 56%, amb més de 34,3 hm³ emmagatzemats ahir al vespre i que continuaran a l’alça en les pròximes hores. En els darrers deu dies han caigut uns 300 litres de pluja per metre quadrat al mateix embassament, i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) n’ha registrat més de 160 a l’estació mesuradora de Navata.

Malgrat la recuperació de nivell, fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aclarien ahir que es mantindrà la situació d’alerta a l’aqüífer de la Muga i el Fluvià, que abasteix 22 municipis de l’Alt Empordà. La revisió i actualització de mesures i restriccions no està prevista, com a mínim, fins a finals de març. I és que, tot i la millora després de mesos sense ploure, i que en qüestió de dies s’ha guanyat una quarta part d’aigua emmagatzemada, les dades encara queden molt lluny dels 50,8 hm³ que hi havia embassats fa un any, quan s’assolia un 83,2% de la capacitat d’aigua a la infraestructura de la capçalera de la Muga.

Pel que fa a la resta d’embassaments gironins, al sistema del Ter, Sau també registra un increment de les reserves des del mateix dissabte 12, del 49% fins a superar el 55,1% d’aigua emmagatzemada ahir al vespre –més de 91 hm³ dels 165 de capacitat total.

La xifra també continuarà incrementant-se a mesura que l’aigua que ahir va continuar caient sobre el conjunt de la conca, amb més de 50 mm de precipitació en forma de neu nova a l’observatori de Núria, per exemple, es desglacin, i amb una progressió que s’accelera després que el terreny eixut per l’absència de precipitació en els darrers mesos s’ha anat saturant. En les mateixes dates del 2021, però, l’embassament de Sau registrava un 90% de volum rere la presa, i és encara notablement inferior a les mitjanes dels 5 i 10 darrers anys, al voltant dels 120 hm³, per bé que suficients per esvair el fantasma de les restriccions domèstiques, ara mateix, més enllà de l’estiu.

Susqueda, un pèl a la baixa

Per contra, el gegant dels embassaments gironins, Susqueda, ha perdut un punt percentual i escaig en el mateix període: del 58% de la mitjanit del dia 12, al 56,8% d’ahir al vespre. Són uns 3 hm³ menys compensats per l’increment de reserves a Sau, atribuïbles a la producció hidroelèctrica en un context de crisi energètica. Però fonts d’Endesa sostenien ahir que la generació d’electricitat a les centrals dels dos embassaments es manté estable respecte a l’any passat i que se cenyeix al principi d’“estabilitat dels recursos hídrics” en un escenari de pluges que garanteixen la recuperació dels nivells. La fluctuació en els pantans del Ter també s’ha incrementat en els darrers anys per donar compliment al cabal ecològic del curs, pantans avall, i compensa la demanda d’aigua potable amb les dessalinitzadores de Blanes –a la Selva i l’Alt Maresme– i la del Prat, a l’àrea metropolitana de Barcelona.

LES XIFRES

56,4
per cent
assolia l’embassament de Darnius-Boadella ahir a les nou del vespre.
55
per cent
recuperava el de Sau, que també deixa enrere el 40% dels darrers mesos.

L’estany de Banyoles es recupera

R. ESTÉBAN

El nivell de l’estany de Banyoles ha arribat al seu nivell “òptim”, va informar ahir l’Ajuntament. Arran d’aquest episodi de pluges, l’aigua del llac ha assolit la cota zero, després d’un hivern excepcionalment sec que havia fet baixar el nivell a onze centímetres per sota de la cota zero (dia 1 de març). Durant tot l’hivern havien caigut només 12,7 litres, la quantitat més petita des que el 1940 van fer-se els primers mesuraments.

Entre el dia 11 i ahir –van explicar a l’Ajuntament– a la ciutat havien caigut 130 litres per metre quadrat. El meteoròleg Enric Estragués va concretar que l’endemà, dia 12, se’n van recollir 67 i el nivell de l’estany va pujar 5 cm en poques hores. El llac, però, es nodreix sobretot dels rius Llierca i Borró, de l’Alta Garrotxa, l’aigua dels quals hi arriba a través de conduccions subterrànies. Tant a la Garrotxa com al Pla de l’Estany la pluja –molt repartida al llarg dels darrers deu dies– ha permès que els rius tornessin a tenir un cabal notable, sense que s’hagin produït complicacions.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.