Kíiv desafia Putin i es nega a entregar-li Mariúpol
Rebutja l’ultimàtum per a la rendició de la ciutat assetjada
Els russos causen 8 morts en un atac a un centre comercial de la capital i bombardegen Odessa
La ciutat de Mariúpol, sotmesa des de fa tres setmanes a un ferotge setge a càrrec de les forces russes, continuava resistint ahir en una situació “molt difícil” després que el govern ucraïnès hagués rebutjat de ple l’ultimàtum per rendir-se i deposar les armes, un termini que expirava abans de l’alba. Ucraïna va exigir que s’obrissin dos corredors humanitaris a la ciutat sense condicionar-los a la capitulació.
Centenars de milers d’habitants estan atrapats en aquesta localitat del mar d’Azov des de fa més de vint dies, molts sense aigua, calefacció ni electricitat. Segons les autoritats, almenys 2.300 habitants hi haurien mort.
El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha acusat Rússia de crims de guerra a Mariúpol, una denúncia de què es va fer ressò ahir la Unió Europea (UE) en boca del seu alt representant. “Aquesta és la paraula, hem de dir-ho. El que està passant a Mariúpol és un crim de guerra massiu, ho estan destruint tot, bombardejant i matant tothom, de manera indiscriminada”, va declarar Josep Borrell. En la batalla de Mariúpol, hi va morir el subcomandant de la flota russa del mar Negre, el capità de primer rang Andrei Palii, segons va informar el governador de Sebastòpol.
Per reforçar l’“operació militar especial” russa al sud d’Ucraïna, el vaixell Orsk, de la flota russa del mar Negre, va atracar ahir al port ucraïnès de Berdiansk, situat a menys de 90 quilòmetres de Mariúpol, al mar d’Azov, per descarregar-hi vehicles blindats. Aquest tipus d’embarcacions, que tenen la seva base a la península de Crimea, poden transportar fins a 20 tancs o 40 blindats. Més a l’oest en la línia costanera, les autoritats d’Odessa, el principal port del mar Negre, van informar que forces navals russes havien bombardejat alguns blocs residencials dels afores de la ciutat. L’atac, el primer d’aquesta mena sobre Odessa, no hauria causat víctimes, però sí que hauria provocat un incendi.
Aquestes informacions coincideixen amb un augment de l’activitat naval russa al mar Negre detectada pel Pentàgon. Segons els EUA, Rússia disposa d’“una dotzena de vaixells de guerra, embarcacions de combat amfíbies, vaixells de superfície, pescamines i patrullers al nord del mar Negre”.
Els atacs també es van repetir a la capital ucraïnesa, Kíiv, on una ofensiva aèria diumenge a la nit va destruir un centre comercial i va danyar diversos blocs d’apartaments. El bombardeig va causar vuit morts, segons el fiscal general d’Ucraïna, que va informar també que, de matinada, una bomba havia impactat en un tanc d’amoníac d’una planta química als afores de Sumi, a l’est, i havia causat una fuita.
Un portaveu de l’exèrcit rus, Ígor Konaixénkov, va atribuir la fuita a una “provocació planificada“ per part de forces ucraïneses per poder acusar Rússia d’un atac químic. El portaveu també va assegurar que les forces russes havien matat una vuitantena de militars ucraïnesos i estrangers en un atac nocturn amb míssils de creuer contra un camp d’entrenament a la regió de Rivne, a l’oest del país.
A Kherson, al sud, l’exèrcit rus va dispersar ahir per la força una manifestació contra l’ocupació i va causar diversos ferits. Les forces russes van disparar a l’aire i van utilitzar granades atordidores i de gas.
Finalment, ahir es va saber la mort d’un supervivent del camp nazi de Buchenwald en un bombardeig a la ciutat de Khàrkiv, a l’est. Boris Romanchenko, de 95 anys, va morir quan un míssil va impactar al bloc de pisos on residia.